Categories
Këshilla

Ç’ndodh me trupin, nëse nuk pini kafe në mëngjes

Kafeja është për shumë njerëz një pjesë e rutinës së përditshme, veçanërisht në mëngjes. Ka nga ata që nuk mund ta fillojnë ditën ose të zgjohen nëse nuk kanë pirë kafe. Ata që e kanë bërë kafen rutinë të mëngjesit, nëse nuk e konsumojnë mund të ndihen gjatë ditës të lodhur dhe me dhimbje koke.

Kjo ndodh për shkak se kafeina shkakton disa ndryshime natyrore në trup, nga të cilat krijojmë varësi. Kafeina hyn në qarkullimin e gjakut dhe fillon të “udhëtojë” në tru ku bllokon një neurotransmetues frenues të quajtur adenosine. Koha që duhet për të zvogëluar sasinë e kafeinës në trupin tonë me 50% është rreth pesë orë mesatarisht.

Kjo shpjegon pse mund të duam një kafe tjetër brenda pak orësh. Sidoqoftë, sa shpejt kafeina largohet nga sistemi ynë varet nga shumë gjëra. Mosha, kushtet mjekësore, ndërveprimet dhe zakonet e ilaçeve, të tilla si pirja e duhanit, të gjitha ndikojnë në shpejtësinë e largimit të kafeinës nga trupi ynë.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që kur anashkalojmë kafenë në mëngjes, vuajmë nga ndryshimet që përjeton trupi. Sipas njës studimi, përveç faktit që nuk do të aktivizoni metabolizmin tuaj, do të ndiheni të lodhur, të plogësht, marramendje dhe të dobët fizikisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *