Categories
Shëndeti

Gjithë ditën përpara ekraneve, si të kujdesemi si duhet për sytë tanë!

Falë karantinës, ne jemi në ekranet tona më shumë se kurrë më parë – pavarësisht nëse jemi duke punuar nga shtëpia, duke parë Netflix apo TikTok. Sytë tanë po paguajnë çmimin për këtë.

Kërkimet e fundit nga Specsavers zbuluan se 42 për qind e njerëzve kanë vërejtur se shikimi i tyre përkeqësohet që nga marsi i vitit 2020 – kur filloi karantina për herë të parë. Ajo zbuloi se 60 për qind e pjesëmarrësve thanë se kaluan pesë orë në ditë ose më shumë duke parë ekranet, duke përfshirë kompjuter, monitorë, telefona dhe TV gjatë ditëve të javës vitin e kaluar. Dhe kjo shifër bie me vetëm 1 për qind në fundjavë.

Sigurisht, ne e dimë që është praktikisht e pamundur të heqësh ekranet plotësisht tani – me kërkesat e punës, monotoninë dhe mundësinë që na japin të lidhemi me të dashurit që nuk mund t’i shohim personalisht.

Por ka ende masa paraprake që mund të marrim për të ndihmuar në mbrojtjen e syve të tyre nga përkeqësimi. Ekspertët rekomandojnë mbajtjen në mendje të këtyre gjërave jetike:

Ndriçimi – Mund të tingëllojë e thjeshtë, por ndriçimi i duhur shkon shumë larg. Dr Allon Barsam, një kirurg laser i syve në Ophthalmic Consultants të Londrës, thotë se është e rëndësishme që të keni dritë të mjaftueshme në dhomën tuaj. Ai thotë: “Sigurohuni që të punoni në një dhomë të ndriçuar mirë. Pavarësisht nëse vendosni kompjuterin tuaj në tryezën e kuzhinës, punoni nga divani ose shtrati juaj, sytë tuaj do ta kenë më të lehtë të përqendroheni kur ka shumë dritë”.

Mendoni për afërsinë e ekranit – Kur bëhet fjalë për konfigurimin, është e rëndësishme të mos keni ekranin tuaj shumë afër fytyrës. Dr Allon shpjegon: “Tendosja e syve ka tendencë të shkaktohet nga përqendrimi i tepërt në objektet që janë afër, prandaj mbaje fytyrën të paktën disa metra larg ekranit tënd”.

Vlen gjithashtu të merret parasysh këndi i ekranit tuaj. “Nëse mund të shikoni paksa poshtë në ekranin tuaj, do të punoni në pjesën e poshtme të syrit që tenton të lubrifikohet më mirë nga filmi i lotëve, kështu që ka më pak të ngjarë të thahet”, shton Dr Allon.

‘Çdo 20 minuta ju duhet t’u jepni një frymë syve tuaj, ose duke i mbyllur për 20 sekonda ose duke u përqendruar në diçka të paktën gjashtë metra larg”.shpjegon Dr Allon. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë është të vendosni një kohëmatës në telefonin tuaj – përndryshe është e lehtë të humbasësh në punë për disa orë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *