Categories
Lajme

Këtë nuk e kishim ditur, fiqtë e thatë ndihmojnë diabetikët! / Vlerat ushqyese të tyre

Fiqtë e thatë janë një nga frutat e thata më të përdorura gjatë kësaj periudhe. Shija e tyre fantastike të bën për vete, por jo vetëm shija. Arsyet pse duhet ta konsumojmë fikun janë të shumtë, ndaj po listojmë disa prej tyre:

-Fiqtë kanë treguar rezultate të shkëlqyera tek zvogëlimi i rrezikut të káncerĩt të prostatës. Fiku redukton kolesterolin. Janë burim i mirë i kalciumit dhe mineraleve që rregullojnë shtypjen e gjákut.

Për shkak të sasisë së sheqerit, nuk do ta mendonim asnjëherë se fiku ndihmon në shërimin e diabetit. Për shkak të sasisë së sheqerit që kanë fiqtë, diabetikët duhet të kenë kujdes me konsumimin e tyre. Por, nëse konsumohen me masë, mund të vijnë deri te zvogëlimi i nevojës për insulinë tek diabetikët.

Ky frut përmirëson kujtesën. Konsumimi i rregullt i tyre parandalon aneminë dhe përmirëson kujtesën. Vetëm katër fiq të thatë, sigurojnë madje ¼ të sasisë së rekomanduar të hekurit, që i duhet organizmit tonë.

-Personat të cilët kanë probleme madhore me pagjumësinë, ilaçi natyral do të ishte fiku. Tritofani në fiq ndihmon në shërimin e pagjumësisë dhe çrregullimit të gjumit. Përbërja minerale, ndikon mirë te sistemi nervor.

Sipas studimeve bashkëkohore një dietë me fiq ndihmon në: rregullimin e presionit të gjakut, kapsllëkun, mbipeshën, parandalon sëmundjet e zemrës, dhimbjet e fytit, parandalon kancerin tek gratë, etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *