Categories
Shëndeti

Merr fund debati! Stomatologët tregojnë nëse duhet t’i lani dhëmbët para apo pasi të keni ngrënë mëngjes

Larja e dhëmbëve është thelbësore, por jo shumë njerëz e dinë që larja e tyre shumë shpesh mund të dëm.tojë smaltin, ose që vendosja e një kapaku në furçën tuaj të dhëmbëve është në të vërtetë një ide e keqe.

Ka gjëra të vogla që bëjmë çdo ditë dhe në të vërtet nuk i bëjnë mirë higjienës sonë për gojën. Sipas “Bright Side”, ka shumë deba te nëse duhet t’i pastroni ato para apo pas vaktit më të rëndësishëm të ditës: mëngjesit.

Koha më e mirë për të larë dhëmbët sipas ekspertëve

Shumë njerëz caktojnë një kohë specifike për të larë dhëmbët çdo ditë: më e zakonshmja është larja çdo mëngjes pas zgjimit dhe çdo natë para gjumit. Por a duhet ta bëni këtë para apo pas mëngjesit tuaj? Ekspertët pohojnë se duhet t’i pastroni gjithmonë përpara.

Pro larjes së dhëmbëve para mëngjesit

Kur flini, bakteret në gojën tuaj shumëfishohen. E njëjta baktere është përgjegjëse për formimin e pllakave dhe kjo është arsyeja pse ju gjithmonë zgjoheni me shije dhe me erë të keqe të gojës.

Nëse i lani dhëmbët menjëherë pas zgjimit, ky nuk do të jetë problemi juaj.

Disavantazhet e larjes së dhëmbëve pas mëngjesit

Përveç kësaj, nuk rekomandohet të lani dhëmbët për të paktën 30 minuta pasi keni konsumuar diçka me përmbajtje aciditeti, tost, kafe dhe lëng portokalli.

Larja e dhëmbëve pas konsumimit të ushqimit mund të ndikojë në smaltin e tyre dhe kjo është arsyeja pse studimet sugjerojnë që larja para mëngjesit është më e mirë. Prandaj sigurohuni ta mbani mend këtë kur të zgjoheni nesër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *