Categories
Lajme

Të mirat e shumta të portokallit, zbuloni mënyrën fantastike që ndikon në organizëm

Lëngu i portokallit përdoret me sukses në parandalimin e sémundjévé të veshkave, edhe në rastet kur janë formuar gúrë në to, në sémundjét e mëlçisë dhe në ato të zemrës dhe të enëve të gjakút

Portokallet janë ndër frutat më popullore në të gjithë botën. Ndërkohë që ky frut është mjaft i preferuar për t’u konsumuar pas një darke të mirë apo edhe mbasdite, lëngu i portokallit (sidomos i konsumuar në mëngjes) është i lidhur ngushtë me një shëndet të mirë.

Portokallet kategorizohen në dy grupe: Të ëmbël (ku futet edhe portokalli i kuq, shumë i rëndësishëm për efektet e tij në prodhimin e hemoglobinës së gjakut). Të thartë (të hidhur) që zakonisht përdoren për të bërë marmalatën, reçelin apo edhe për prodhimin e likerit.
Si mund ta konsumojmë?

Ju mund ta konsumoni frutin pa lëkurë, që është edhe forma më e zakonshme e konsumit. Kështu, në fillim, përpara se ta prisni apo qëroni portokallin, lajeni mirë në mënyrë që bakteret e lëkurës të mos depërtojnë tek fruti. Portokalli mund të konsumohet me lëkurë vetëm në rast se ai është biologjik dhe nuk është trajtuar me kimikate.

Kjo pasi lëkura përmban substanca si flavanoide apo shumë minerale, të cilat shërbejnë për të parandaluar shumë sémundjé. Pjesa e bardhë nën lëvore nuk duhet hedhur, pasi edhe ajo mund të konsumohet dhe ka vetitë e saj.

Sémundjét që mund të parandalohen apo të trajtohen: Përmirëson e parandalon astmën. Përmirëson bronkitin si dhe túberkúlozin. Trajton reumatizmën. Parandalon krijimin e gurëve në veshka (përdoret edhe në rastet kur janë formuar gurë në veshka).

Ul nivelin e kolesterolit të keq. Parandalon diabetin (diabetikët duhet të hanë portokall – sasia 100g). Portokalli është pak laksativ dhe pastrues i mëlçisë dhe në ato të zemrës dhe të enëve të gjakut. Ndihmon gjatë ftohjes Betakaroteni është një antioksidues shumë i mirë që mbron qelizat e trupit tonë që të mos dëmtohen Është i pasur me kalcium që mbron e mirëmban shëndetin e kockave dhe të dhëmbëve Ka acid folik që është i nevojshëm për zhvillimin e mirëmbajtjen e trurit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *