Categories
Këshilla

E rëndësishme: Dietat ushqimore që parandalojnë înfarktèt

Infárktî është një ndër sèmûndjèt më të shpeshta të zemrës, njëkohësisht e cilësuar si sèmûndjá më e rrèzikshmè për shkak të pasojavè që mbart për pacientin. Bluzat e bardha vënë në dukje se dhèmbjá është më e gjatë dhe e pandjeshme ndaj nitrateve, të cilat shfaqen me ndjenja dietattë tjera si ajo e vdèkjès së shpejtë, me djersë të ftohta dhe hipotension të theksuar.

Ndërkohë që si shkaktarë të infárktèvè sipas ekspertëve të shëndetit njihen: hiperkolesterolemia, hipertensioni, së fundmi në masë shkaktar i infárktèvè po bëhet edhe diábèti, pirja masive e álkoolit dhe duhánit, si dhe obèzitèti. Po ashtu edhe strèsi ndikon në aktivitetin kárdiák.

Kequshqyerja është një tjetër formë, e cila po shton mbipeshën e për pasojë edhe një sërë problemesh që shfaqen me zèmrèn. Kujdes maksimal duhet treguar ndaj dietës ushqimore, pasi tek të sèmurèt që kanë problèmè me zemrèn, një dietë e çekuilibruar shihet si nxitës i infárktèvè.

Duháni, një dietë e pasur me yndyra, aktiviteti i pakët fizik, obeziteti, diábeti, álkooli i tepërt, ndikojnë në pèrkeqèsimin e patologjive të zemrès. Specialistët këshillojnë që për të pasur një zemër në formë të mirë dhe të shëndetshme, prioritet në konsum duhet t’i jepet dietës së pasur me fruta dhe perime, si dhe shumë substancave antioksiduese.

Dieta e përditshme duhet të jetë e pasur me peshk, zarzavate dhe karbohidrate integrale, që përmirësojnë prognozën e problemeve. “Ndërsa për sa i përket peshës, ka një lidhje të ngushtë mes peshës dhe patologjive kardiovaskulare.

“Një rritje e vogël e peshës e katërfishon infárktèvè e diabètit te meshkujt dhe e tetëfishon te femrat. Megjithatë, përveç këtyre gjërave klasike, zbulimet më të fundit këshillojnë edhe disa faktorë të tjerë për të ulur ndjeshëm rrezikun e infárktit  dhe sèmundjèvè të zemrës”, thuhet nga ekspertët e shëndetit.

Gjithashtu nuk duhet të neglizhoni kryerjen e një kontrolli të përgjithshëm, një elektrokardiograme normale, si dhe një skaner për faktorët të cilët shfaqin rrezik. Ushtrimet dhe aktiviteti fizik, nuk duhen lënë pas dore. Këto shihen si një element shumë i rëndësishëm dhe shumë i domosdoshëm. Mjekët thonë se mjaftojnë 30 minuta ecje normale në ditë  ndikon për të përmirësuar situaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *