Categories
Këshilla

Gara me rrudhat në trup, ushqimet që parandalojnë plakjen

Për të shmangur plakjen, njerëzit harxhojnë shuma të mëdha parash në palestra, kremra që premtojnë mrekulli apo edhe ndërhyrje estetike. Por para se të nisim garën kundër shenjave të para të moshës, është më mirë ta parandalojmë plakjen, duke ditur se cilat janë ushqimet që shtojnë rrudhat.

Kripa – Konsumimi i tepruar i krîpës rrît présionin arterial. Kjo ndikon tek kolagjeni, i cili dobëson lëkurën dhe mund të krijohen rrudhat në zonat më të ndjeshme.

Sheqeri – Konsumimi shumë i madh i sheqerit shton sasinë e însulinës në gjàk, e cila duke prekur enët, përshpejton procesin e plakjes. Nëse bëni një provë dhe qëndroni pa konsumuar sheqer për një javë do e shihni që lëkura juaj do jetë më e shndritshme dhe më e pastër.

Kafeja – Kafeja than lëkurën. Për pasojë, rrudhat tek pjesa e syve bëhen më të dukshme. Një zëvendësues i shëndetshëm do të ishte çaji jeshil, i cili është i pasur me antioksidues dhe hidraton lëkurën.

Mishi i kuq – Niveli i lartë i carnintines që ndodhet tek proteinat shtazore mund të forcojë enët e gjakut, të cilat krijojnë para kohe rrudhat. Konsumimi i mishit të kuq rekomandohet nga dietologët maksimumi 2 herë në javë. Proteinat e tjera mund të merren nga peshku, produktet e qumështit apo frutat e detit.

Alkóóli dhe produktet pikante – Si alkóóli, ashtu edhe produktet pikante e thajnë më shpejt lëkurën.
Glucidet – Produktet që kanë një indeks glicemik të lartë siç është buka apo brumi shkaktojnë reaksione inflamatore të cilat shkàtérrójné kolagjenin dhe elastinën. Për pasojë, lëkura humbét tonifikimin, duke u lëshuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *