Categories
Lajme

STUDIMI I PAPRITUR: Kafe e çaj për trurin dhe zemrën

Studimet e mëparshme kanë gjetur se çaji jeshil ul rrézîkûn e sémûndjés së zemrés. Tani, një studim i ri tregon se njerëzit që pinë çdo ditë çaj ose kafe ulin rrézîkûn e prekjes nga gódîtja në tru.

Autorët e studimit intervistuan më shumë se 83 mijë persona në Japoni mbi konsumimin e këtyre pijeve dhe pastaj i vëzhguan ata për 13 vjet. Rezultatet e studimit u botuan në “Stroke” – revistë e shoqatës amerikane të zemrës.

Autorët gjetën se pjesëmarrësit që pinin një filxhan kafe ose dy gota çaj të gjelbër çdo ditë ulnin rrézîkûn e gódîtjes në tru nga 20 % deri 30 %, në krahasim me ata që i pinin rrallë ato. Dhe ndërsa sasia këtyre pijeve të konsumuara u rrit, rréziqét e një gódîtjeje në tru u pakësuan edhe më shumë.

Autorët e studimit arrijnë në përfundimin se përfshirja e çajit jeshil ose kafesë në dietën e përditshme është një hap i vogël, por pozitiv në ndihmë të parandalimit të gódîtjeve në tru dhe sémundjévé të zémrës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *