Categories
Këshilla Shëndeti

Pse plakja e trurit prek më shumë femrat se meshkujt

Quhet ndryshe së.mundja e harresës dhe mund të shfaqet papritur tek kushdo. Alzaimeri shkakton problėme të memories për shkak se një pjesë e trurit plaket.

Duke mos pasur kështu mundësi të kryejë më shumë funksione normale që nga të menduarit kthjellët deri tek proçeset e përditshmërisë.

Përhapja e shpejtë dhe pa shkak e ka bërë këtë sëmundjė akoma edhe më të rrėzi.kshme. Gjithsesi, sipas mjekëve tek gratë ky fenomen është shumë më i zhvilluar se tek burrat.

Këto probleme konjitive të trurit dhe memories shfaqen veçanërisht tek gratë, sipas ekspertëve. Lidhja mes sėmundjes dhe gjinisë femërore duke se fillon nga prodhimi ose jo i hormonit të estrogjenit.

Marrëdhënia mes Alzaimer, Dementias dhe hormoneve është e komplikuar. Kjo pasi shumë studime kanë treguar se pikërisht hormoni i estrogjenit mbron trurin nga sëmu.ndje të tilla, por deri në një pikë.

Megjithëse mbron trurin nga plakja, estrogjeni gjatë viteve mund të çojë në stimulimin e Alzaimerit. Gjatë jetës niveli i estrogjenit në trup zhvillohet në mënyra të ndryshme, pra në periudha më të hershme është më i lartë.

Ndërsa gjatë dhe pas menopauzës kur niveli i këtij hormoni bie, trupi nuk ka më një mburojë ndaj sëmun.djeve të kujtesës dhe trurit. Humbja e këtij hormoni e bën trurin më të ndjeshëm ndaj lodhjes së brendshme apo të jashtme që e shkatërrojnë atë.

Mungesa e estrogjenit lidhet edhe me shumë çrregullime të tjera që shkaktohen si pasojë e moshës. Këtu përmendim problemet me frymëmarrjen apo sëmu.ndjet si ishemia.

Truri gjithashtu humb aftësinë për të përpunuar nivelet e glukozës dhe për të furnizuar veten me energji. Kjo është një simptomë specifike e sëmundjes së Alzaimerit. Sipas mjekëve, ka edhe faktorë të tjerë që e zhvillojnë këtë sëmundje, ndër to është faktori gjenetik apo mosha.

Si ta parandaloni – Për ta parandaluar sa më shumë që të jetë e mundur, ekspertët rekomandojnë disa hapa të thjeshtë për t’i ndjekur.

Ushtrohuni – Merruni gjithnjë me aktivitet sportiv, mundohuni të ecni të paktën 1-2 orë në ditë, në natyrë. Vrapi është gjithashtu një mënyrë e mirë për të mbajtur trurin dhe trupin larg sëmundjeve.

Gjumi i qetë – Pagjumësia mund të jetë një faktor që shton rre.zíkun e prekjes nga sëmun.djet e kujtesës. Është e rëndësishme të keni një regjim të qetë teksa flini. Mjekët rekomandojnë të paktën 8 orë gjumë pa ndërprerje çdo natë.

Menaxhimi i stresít – Periudhat e vazhdueshme nën presíon apo stres ndikimin e parë e kanë në tru, prandaj mundohuni t’i evitoni sa më shumë këto episode. Sa herë që të ndiheni të stresuar merruni me ndonjë aktivitet sportiv apo ecje në natyrë në mënyrë që të mbroni trurin tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *