Categories
Këshilla

Ide e çmendur: Hani banane të papjekura për parandalimin e sémundjéve

Bananet jeshile, së bashku me drithërat, perimet dhe fibrat përmbajnë niseshte rezistente (nuk bëhet fjalë për thjesht niseshte). Kjo është forma më e rëndësishme e dietës me fibra të tretshme që ju mund të hani: fibra të tretshme dietike nuk është tretur në zorrën e hollë, por thithet ngadalë më poshtë në trup, ku fermentohet nga bakteret në zorrën e trashë për të dhënë energji afatgjatë.

Niseshteja rezistente është një karbohidrat që nuk shkakton rrîtjen e sheqerit në gjàk, kështu që nuk është një rrezîk për dîabetikët. Ajo ka edhe një avantazh tjetër, që është dobësimi, pasi stimulon çlirimin e hormonit glukagon, i cili rrit shpejtësinë me të cilën trupi ynë djég yndyrën.

Ndaj niseshtja rezistente është një përbërës i rëndësishëm diétik për menaxhimin e peshës tuaj dhe të sheqerit në gjak, si dhe ndihmon bakteret e shëndetshme të rriten në zorrët tuaja, duke zvogëluar rrezikun e kàncérît të zorrës së trashë.

Bananet jeshile janë burimi më i mirë i niseshtes rezistente. Në botën perëndimore hahet mesatarisht rreth 3 – 7 gramë/ditë niseshte rezistente. Ekspertë të Federatës Shkencore dhe Organizatës së Kërkimit Industrial rekomandojnë të hahet së paku 20 g në ditë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *