Categories
Këshilla

Salcat pikante mund të parandalojnë kàncérin e zorrëve

Studimet kanë treguar se salcat pikante përmbajnë një përbërës që mund të reduktojë rîskun e zhvillimit të kàncérit të zorrëve. Kërkuesit e bënë studimin tek minjtë gjenetikisht të prirur për zhvillimin e tûmóreve në traktin gastrointestinal.

Rezultoi se përbërësi kapsaicin i salcave pikante (erëzave) ngacmonte një receptor dhîmbjéjé në qelizat që veshin muret e zorrëve, duke sjellë një reagim që ulte rrézîkun e rritjes së tumorévé në zorrë.

Shkencëtarët kuptuan se trajtimi zgjati jetëgjatësinë e minjve me më shumë se 30%. Dhe kjo ishte më efektive kur kombinohej me celecobxib, një lloj îlaçî antiinflamtor që është miratuar për të trajtuar disa forma të artritit.

Kàncéri i zorrëve është lloji i tretë i kàncérit më të zakonshëm në Britaninë e Madhe. Çdo vit dîagnostîfîkohen 41.000 raste të reja. Studimi i publikuar në “Gazetën e Investigimit Klinik” ka rekomanduar që pacientëve të rîskuar nga kàncéri i zorrës së trashë t’u jepet në dietën e tyre edhe capsaicin (përbërës i erëzave) për të ndaluar rrîtjen e tûmórit. Capsaicin po përdoret si analgjezik ku vepron për të reduktuar dhîmbjet për një periudhë të gjatë kohe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *