Categories
Këshilla

Mos bëni gafë të hidhni në kosh bananet me pika, ndikojnë te sèmundjà e réndë

Kur bananet piqen shumë, ato zhvillojnë njolla kafe të errëta në lëkurën e tyre të verdhë, ajo bëhet e butë brenda dhe lëshon një aromë mjaft të fortë të pjekure. Në këtë fazë, ndoshta keni menduar që duhet t’i hidhni në plehra këto banana. Por, prisni! A e keni menduar se këto banane me njolla kafe mund të ndihmojnë në lûftîmîn e kàncèrî?

Nga një studim i kryer në Universitetin e Tokios (nga profesor Senxhi), u bë një eksperiment në kushte laboratorike me minj, ku iu injektuan një shumëllojshmëri frutash, duke përfshirë këtu edhe bananen. Në këtë eksperiment rezultoi se nga të gjitha frutat e injektuara, banania ishte ajo që solli më së shumti përmirësime në shëndetin e përgjithshëm të minjve.

Banania jo vetëm kishte ndihmuar në rritjen e rruazave të bardha të gjakut, por kishte penguar rritjen e qelizave kancèrogjènè në trupat e tyre duke prodhuar një substancë të fuqishme të quajtur TNF. Kjo substancë ishte një mrekulli natyrore për parandalimin e kancèrît.

Në gjuhën shkencore TNF është një proteinë e përbërë nga molekula të vogla të sinjalizimit, të cilat kanë një sistem kompleks që rregullojnë aktivitetet funksionale duke koordinuar lëvizjet e tyre. Kjo është arsyeja pse TNF pengon zhvillimin e qelizave jonormale, dmth qelizat kancèrogjènè.

Ajo ka aftësinë të shkatèrrojè grupe të caktuara të qelizave të tûmorît duke shkaktuar pompimin e tepërt të ujit në qelizat e dèmshme duke i bërë ato të dalin jashtë nga presioni.

Bananet përmbajnë disa antioksidantë që shkàtèrrojnè radikalet e lira. Radikalet e lira janë ato molekula qe veprojnë përmes qarkullimit të gjàkut duke shkaktuar formimin e qelizave kàncèrogjènè. Duke shkàtèrrûar radikalet e lira, antioksidantët që gjenden në banane janë në gjendje të minimizojnë dèmet e lira radikale në trup dhe lûftojnè kàncèrin në fazat e hershme të tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *