Categories
Këshilla Shëndeti

Ushqimet që do t’ju bëjnë të hiqni dorë nga duhani!

Një cígare përmban níkotinë dhe përbërje të tjera të ndryshme të cilat, kur dígjen, lëshojnë më shumë se 40 kímíkate të rrezík.shme që mund të shkaktojnë kan.cer.

Tymi i cigares gjithashtu përmban monoksid karboni, oksid azoti dhe sasi të vogla të grimcave radío-aktíve që shkaktojnë kan.cer. Ndonëse mund të duket e vështirë, në fakt ka disa ushqime që do t’ju vijnë në ndihmë të hiqni dorë nga duhani.

Xhenxhefili – Ka veti anti-inflamatore që ndihmon në largimin e toksínave nga trakti respirator. Përmban shumë vitamina dhe minerale si kalium, magnez, betakkarotinë dhe zink. Disa ekstrakte xhenxhefili janë gjithashtu të njohura për të shkat.ërruar qelizat e kan cerít të mushkërive.

Shafrani i Indisë – I njohur gjithashtu si ‘erëza e artë”, shafrani i Indisë ndihmon në pastrimin e mushkërive falë vetive anti-inflamatore.

Mollë – Jo më kot ekziston shprehja: “Një mollë në ditë mban mjekun larg”. Përmban një larmi të gjerë të flavonoideve, vitaminave dhe antioksidantëve, veçanërisht vitaminën C, e cila lufton sëm.undjet e mushkërive.

Hudhër – Hudhra përmban alicinë që vepron si një agjent i fuqishëm antibiotik dhe ndihmon për të kapërcyer infeksionet e frymëmarrjes që bllokojnë mushkëritë. Hudhra ul inflamacíonin, përmirëson astmën dhe zvogëlon rrezíkun e kan.cerit të mushkërive.

Çaj jeshil – Përmban antioksidantë të fuqishëm për përmirësimin e shëndetit kardiovaskular, duke mbrojtur nga “sëmundjet e këqija”. Bimët në çajin jeshil janë antimikrobike që ndihmojnë në lirimin e mukusit nga brendësia e mushkërive.

Qumështi – Në studime, shumica e duhanpirësve raportuan se pirja e qumështit bënte që cígaret të kishin një shije të hidhur. Prandaj, konsumimi i qumështit mund të jetë një ndihmë për të qëndruar larg cigareve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *