Categories
Shëndeti

Kam dy fjalë për vajin e peshkut, pse është shumë i domosdoshëm

Përfitimet shëndetësore të vajit të peshkut përfshijnë aftësinë e tij për të ndihmuar në humbjen e peshës, fertilitetit dhe kujdesit të lëkurës (sidomos për psoriasis dhe aknet).

Është gjithashtu i dobishëm në trajtimin e sëmu.ndjeve të ndryshme të zemrës, kolesterolit të lartë, depresionit, ankthít, sistemit të dobët imun, kancerít, diabetit, inflamacionit, artritit, sëmu.ndjes Alzheimer, çrregullimeve të syve dhe ulçerave.

Shumica e përfitimeve shëndetësore të vajit të peshkut mund t’i atribuohet pranisë së acideve yndyrore esenciale të omega-3.

Por, pavarësisht këtyre përfitimeve, është me rëndësi që përpara përdorimit të merrni gjithë informacionin e nevojshëm jo vetëm mbi efektet, por edhe mënyrën e përdorimit. Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), provat klinike kanë treguar se omega-3 është efektive në reduktimin e incidencës së sëm.undjeve kardiovaskulare.

Vaji i peshkut është një burim i madh i omega-3 dhe për këtë arsye zvogëlon rrezikun e sëm.undjeve të zemrës dhe aritmisë. Gjithashtu ul nivelin e kolesterolit të keq (LDL) dhe rrit nivelin e kolesterolit të mirë (HDL).

Vaji i peshkut parandalon akumulimin e triglicerideve dhe gjithashtu zvogëlon nivelin e triglicerideve të tepërta. Hulumtimi paraprak ka treguar se ai mund të përdoret për të parandaluar arteriosk1erozën në pacientët koronarë.

Kështu, vaji i peshkut është efektiv në parandalimin e goditjeve dhe për dorimi i rregullt i tij mund të ndihmojë në shmangien e vde.kjes së papritur kardiake. Për shkak të pranisë së acideve yndyrore omega-3, vaji i peshkut është promovuar për lehtësimin e ank.thit, shqetësimit, lodhjes mendore, stresit e çrregullimeve të tjera nervore.

Marrja e peshkut është gjithashtu një ilaç i mirë për depresíonin. Gjetjet e një studimi kërkimor sugjerojnë se konsumi i peshkut mund të jetë i dobishëm për shëndetin mendor të grave dhe zvogëlon rrezíkun e zhvillimit të depresionit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *