Categories
Shëndeti

Të mirat e Propolisit, e dini sa “bujarë” po tregoheni me trupin duke e përdorur?

Propolis nuk duhet ngatërruar me dyllin e bletëve. Ky dyll zakonisht përdoret nga bletët për të rindërtuar hojet pra për projekte më të mëdha, ndërsa propolis përdoret për të rafinuar dhe rregulluar, pra është shkëlqimi i fundit që i jepet hojeve dhe është një substancë e ngjashme me rrëshirën.

Për mijëra vjet me rradhë, njeriu ka marrë propolis nga hojet dhe e ka përdorur në mjekësinë popullore dhe në atë moderne. Vlerat e Propolisit Për Shëndetin

Propolisi është një antibiotik natyral i fuqishëm – Ekspertët kanë konfirmuar se përdorimi i propolisit ndihmon në shkatèrrimin e shumë baktereve përgjegjëse për një sërë infeksionèsh që trajtohen me vështirësi.

Ata sugjerojnë që propolis të shfrytëzohet për përgatitjen e ilaçeve më të avancuara kundèr mikrobèvè që i rezistojnë antibiotikëve tradicionalë.

Shëndeti dentar – Propolis është fantastik për përmirësimin e shëndetit të gojës. Duke qenë se ai është antibiotik i fuqishëm, pastron mishrat e dhëmbëve dhe vetë ato nga akumulimi i baktereve të dëmshme.

Imuniteti – Propolisi përmirëson rigjenerimin e qelizave dhe forcon sistemin imunitar duke e furnizuar atë me flavonoidë. Nëse imuniteti është i dobët, njeriu është më i predispozuar të preket nga sèmundjè serioze siç është kancèri.

Ulja e tènsionit të gjakut – Konsumi i propolisit ndihmon në uljen e tensionit të gjakut por edhe në përmirësimin e shëndetit të zemrës. Ekspertët thonë se kjo substancë ndihmon në mbajtjen nën kontroll të tènsionit të gjakut.

Alergjitë – Një studim brazilian ka zbuluar se konsumi i propolisit ka efekt në zbutjen e simptomave të alergjisë duke penguar çlirimin e histaminës.

Helmimi nga ushqimi – Ekspertët thonë se propolisi duhet përdorur në terapitë tradicionale kundër infèksionèvè por edhe helmimit nga ushqimi. Propolisi është efikas sepse siç e thamë më lart ka një nivel të lartë flavonoidësh.

Infèksionèt e veshit – Këto infèksionè janë më të përhapura tek fëmijët. Ekspertët thonë se përdorimi i propolisit bashkë me zinkun ul rrèzikun e infèksionève të veshit dhe nevojën për përdorimin e antibiotikëve.

Shëndeti i lëkurës – Kleopatra e Egjipitit të Lashtë ka qenë një prej përdoruesve më fanatike të propolisit. Ai përmirëson dhe zbut lëkurën, përshpejton rritjen e qelizave dhe zhbllokon poret. Propolis është efikas kundër psoriazës por edhe ekzemës.

Infèksionèt e trugëve të frymëmarrjes – Studimet tregojnë se kombinimi i propolisit me vitaminën C mund të parandalojë infèksionèt e rrugëve të frymëmarrjes tek fëmijët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *