Categories
Këshilla

Kàncèrî i zorrëve më i përhapuri, dieta efikase që e parandalon!

Kur mendojmë për arsyet e ngrënies së frutave dhe perimeve, zakonisht flasim për vitamina dhe fibra. Por tani mund të flasim se si ato mund të ndihmojnë në parandalimin e kàncèrît të zorrëve!

Një ekip i studiuesve francezë, holandezë dhe kanadezë që raportuan në British Medical Journal (BMJ) kohët e fundit kryen një përmbledhje sistematike të 343 studimeve mbi kàncèrîn e zorrëve.

80 nga ato studime u përfshinë në analizë, e cila ofroi prova të vlefshme që ushqime të caktuara, përfshirë frutat dhe perimet, mund të ulin rrèzîkun e një personi për të zhvilluar kàncèrîn e zorrëve.

Pse duhet të shqetësohemi për kàncèrîn e zorrëve? Sipas Revistave të Shoqatës Amerikane të Kàncèrît (ACS), kàncèrî i zorrëve është i tretë më i zakonshëm në botë. Ndërsa sèmundjà zhvillohet ngadalë dhe për këtë arsye lë shumë dritare të hapura për ndërhyrje, parandalimi me anë të ngrënies së një diete të shëndetshme është po aq i rëndësishëm.

Në fakt, të dhënat nga rishikimi sistematik treguan se rrèzîku i kàncèrî të zorrëve u ul ndërsa doza ditore e frutave dhe perimeve u rrit më shumë. Një marrje shumë e lartë e produkteve tregoi përfitimin më të madh duke ulur rrèzîkun e kàncèrît të zorrëve me 52 për qind. Një rritje vetëm e perimeve kishte rezultate pozitive gjithashtu.

Studimi zbuloi gjithashtu se perime të caktuara, të tilla si bishtajore, lakër dhe zarzavate të tjera si lulelakër, brokoli dhe lakër jeshile ishin të lidhura me një rrèzîk të zvogëluar ndjeshëm të kàncèrît të zorrëve. Sidoqoftë, doza optimale e nevojshme për tu mbrojtur nga sèmundjà nuk mund të përcaktohej.

Duhet të theksohet se disa studime në analizë nuk erdhën në përfundim se frutat dhe perimet të kishin efekte të rëndësishme mbrojtëse për kàncèrîn e zorrës së trashë. Studime të caktuara gjithashtu dhanë rezultate kontradiktore, pasi ato nuk treguan efekte statistikisht të rëndësishme të një marrje të lartë të perimeve ose frutave në rrèzîkun e kàncèrît të zorrëve.

Sidoqoftë, studiuesit morën parasysh të gjitha të dhënat dhe ende gjetën një lidhje të dukshme midis konsumit të lartë të produkteve dhe një shansi më të ulët për të zhvilluar kàncèrît të zorrëve.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *