Categories
Këshilla

ZBULIMI: Bananet pastrojnë ujin e ndotur, brazilianët i paraprijnë zbulimit historik

Shkencetaret brazilian kane gjetur se fundmi nje metode qe ndihmon ndaj ndotjes se ujit te pijshem: lekurat e bananeve. Studimi u publikua ne “Industrial & Engineering Chemistry Research”.

Ne kete studim u zbulua se lekura bananesh te copezuar arrijne te grumbullojne elementet e plumbit dhe koper ne uje, duke i bere keshtu keto metale toksike 20 here me lehte per t’u dalluar me pajisje te thjeshta.

Gjetjet e ketij studimi ofrojne menyra te reja te perballueshme, sidomos per vendet ne zhvillim, ku cilesia e ujit mund te mos jete e mire dhe teknologjia me e fundit per te dalluar toksinat eshte e kushtueshme.

Sidoqofte ky zbulim nuk do te thote qe njerezit te fillojne te perziejne bananet ne uje per ta bere ate te pijshem. Teknika se shpejti mund te konkretizohet ne mjete perkatese qe do sherbejne si nje mundesi me kosto te lire, per te ndihmuar ne pastrimin dhe sigurimin e ujit te pijshem.

Nje nga kimistet e ketij studimi, Gustavo Castro, shprehet : “Supriza ndodhi kur arrita te shoh kapacitetin qe ka lekura e bananes per te grumbulluar toksinat e metaleve. Kapacitet shume here me i lart se lende te tjera qe perdoren per te njejten qellim, te prodhuara nepermjet reaksioneve kimike si psh silikon i modifikuar, alumin dhe celuloz.

Te gjitha keto lende pergatiten ne laboratore per nje qellim, te heqin metalet nga uji, por pergatitja e tyre kushton. Po keshtu gjate procesit te pergatitjes, krijohen edhe mbetje toksike. ”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *