Categories
Lajme

Kujdes: E vërteta për kripën e Himalajeve, nuk është e shëndetshme

Një studimi ka zbuluar se kripa e Himalajeve nuk është aq e shëndetshme në krahasim me popullaritetin e saj. Studimi i Ushqimit në Australi (NRAUS) zbuloi se ajo ka nivele të ulëta të lëndëve ushqyese thelbësore dhe gjithashtu përmban një sërë metalesh të rënda të dèmshmè.

Pas kryerjes së testeve në 31 mostra të markave të kripës së Himalajeve të shitura në supermarkete australiane, rezultatet ofruan të dhëna të paqëndrueshme dhe të paparashikueshme.

Nivele të ndryshme të lëndëve ushqyese si hekuri dhe kalciumi u regjistruan, ndërsa mostrat që kishin përqendrime më të larta të lëndëve ushqyese thelbësore gjithashtu treguan nivele më të larta të metaleve të rënda si merkuri, kadmiumi dhe alumini.

Një markë e veçantë përmbante nivele të rrèzikshmè të larta plûmbi, të cilat tejkaluan nivelin e sigurt të vendosur nga Standardet Ushqimore Australi dhe Zelandën e Re, me 25 për qind. Thuhej se përmbante 130 herë më shumë plûmb se kripa e bardhë e tryezës.

Sidoqoftë, markat e testuara të kripës së himalajave me burim australian treguan nivele më të ulëta të lëndëve ushqyese thelbësore dhe metaleve të rënda. Tre elementët kryesorë që gjenden në kripën e Himalajeve janë magnezi, kalciumi dhe kaliumi.

Një lugë çaji me kripë e Himalajeve kontribuon vetëm 1-5 për qind të nevojave ditore të rekomanduara të një individi, dhe 100% të kufirit maksimal të natriumit, që është 5 gramë kripë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *