Categories
Shëndeti

Eliminoni problèmèt me veshkat duke ndjekur hapat e mëposhtëm

Problèmèt  e veshkave është një shqètësim i madh shëndetësor që shkaktoi 1.23 milion vdèkjè në të gjithë botën në 2017 dhe normat e njerëzve që kanë nèvojë për dializè janë rritur më shumë se 40 përqind që nga viti 1990.

Sidoqoftë, ngulitja e disa rregullave të thjeshta në jetën tuaj të përditshme mund t’ju ndihmojë të mbani veshkat tuaja të shëndetshme dhe të rrisni efikasitetin e përgjithshëm të trupit tuaj gjithashtu. Këtu janë disa rregulla të arta që duhet të ndiqni për të mbajtur të shëndetshme veshkën tuaj:

Shmangni shumë ilaçè – Marrja e shumë ilaçèvè është një nga arsyet kryesore për problèmèt e veshkave dhe sèmundjèvè të tjera kronike të veshkave. Pra, sa herë që është e mundur, shkoni për terapi natyrore dhe nëse është e mundur.

Mbani sheqerin në gjak të kontrolluar – Sheqeri i tepërt në gjàk nuk është kurrë i mirë për veshkat tuaja, pasi të filtroni të njëjtën gjë, veshkat tuaja do të punojnë edhe më shumë. Kjo, në planin afatgjatë, mund të rrisë shanset e dèshtimit të veshkave. Kështu që, kontrolloni rregullisht nivelet e sheqerit dhe merrni të gjitha masat e nevojshme për t’i mbajtur nën kontroll.

Mbajeni veten të hidratuar – Mrekullitë që marrja e rregullt e ujit mund të bëjë për trupin janë të panumërueshme dhe mbajtja e veshkave tuaja të shëndetshme është një prej tyre. Pra, sigurohuni që të pini të paktën 8-10 gota ujë çdo ditë, pasi ndihmon në largimin e toksinave të dèmshmè nga veshka, duke ulur shanset e sèmundjèvè të dèmshme të lidhura me veshkat.

Mbani një peshë të shëndetshme – Të jesh mbipeshë do të thotë presion i shtuar në organet tuaja dhe më shumë akumulim i toksinave në trup. Pra, sigurohuni që të shmangni të njëjtën gjë për funksionimin më të mirë të trupit tuaj dhe për të ulur shanset e ndonjë sèmundjèjè të dèmshmè.

Shmang pirjen e duhanit dhe alkóólit – Pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit shtojnë barrën e veshkave tuaja duke rritur numrin e tóksinave në trup. Kjo mund të shkaktójë një dèm të rëndë në planin afatgjatë, prandaj sigurohuni që të shmangni të dyja për t’u siguruar që veshkat tuaja të qëndrojnë të shëndetshme për një kohë të gjatë.

Ha shëndetshëm – Një dietë e shëndetshme ju ndihmon në mbajtjen e çdo organi të trupit tuaj në efikasitet të plotë dhe nivelet e energjisë të ngritura. Për një shëndet më të mirë të veshkave sigurohuni që të hani një dietë që përmban pak natrium. Disa nga opsionet më të mira që mund të kërkojnë janë të bardhat e vezëve, boronicat, peshku, drithërat, dhe lulelakra.

Ushtrim i rregullt – Puna jashtë rregullisht jo vetëm që ndihmon trupin tuaj të heqë më shpejt toksinat, por gjithashtu ndihmon në përmirësimin e funksionimit të përgjithshëm të trupit. Kështu që, ushtroni të paktën 5 herë në javë dhe sigurohuni që ta ndiqni këtë në planin afatgjatë me qëndrueshmërinë e duhur. Yoga është një mundësi e mirë për mirëmbajtjen e veshkave të shëndetshme.Kontrollet rutinë të trupit

Bërja e kontrolleve të plota të trupit në baza rutinore është jashtëzakonisht e rëndësishme pasi do t’ju ndihmojë të dini për ndonjë problem serioz në fazat e hershme dhe të eleminoni të njëjtin para se të bëhet i rrezikshëm për trupin tuaj. Sigurohuni që të bëni kontrollet të paktën 2-3 herë në vit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *