Categories
Shëndeti

Ai që e ka këtë cilësi të personalitetit, jeton më gjatë

Howard Friedman, shkencëtar i të dhënave dhe kolegët e tij (1993) përdorën të dhëna të personalitetit nga 1,178 burra dhe gra të përfshirë në një studim 70-vjeçar të filluar nga Lewis Terman në 1921. Ata zbuluan se “ndërgjeshmëria në fëmijëri lidhej qartë me mbijetesën në moshë të vjetër”.

Duke nxjerrë të njëjtin grup të dhënash, Leslie Martin dhe kolegët e tij (2007) kryen një studim të gjatësisë kohore të mundshme të 1,253 burrave, duke zbuluar se “ndërgjeshmëria, e matur në mënyrë të pavarur në fëmijëri dhe moshë të rritur, parashikonte rrezikun e vdekshmërisë”.

Margaret Kern dhe Howard Friedman nga Universiteti i Kalifornisë, Riverside (2008) kryen një meta-analizë të shoqatës midis ndërgjegjes dhe jetëgjatësisë duke përfshirë 20 mostra të pavarura me 8,942 pjesëmarrës nga gjashtë vende të ndryshme, shkruan Psychology Today.

Rezultatet treguan se “nivelet më të larta të ndërgjegjes ishin të lidhura në mënyrë të konsiderueshme dhe pozitive me jetëgjatësinë”.

Kohët e fundit, Nicholas Turiano i Universitetit të Virxhinias Perëndimore dhe kolegët e tij (2020) integruan të dhëna nga 44,702 pjesëmarrës në 12 studime të ndryshme të grupeve dhe gjetën “një model të qëndrueshëm të niveleve më të larta të ndërgjegjes, që parashikonte një rrezik të zvogëluar të vdekjes”.

Pra, një rresht studimesh që pasojnë njëri-tjetrin dalin në të njëjtin rezultat: Njerëzit e ndërgjegjshëm kanë gjasa të jetojnë më gjatë! Nëse mendoni se s’keni mjaftueshëm ndërgjegje, mos u demoralizoni. Ka ende shpresë.

Dikush mund të mësojë të bëhet më i ndërgjegjshëm përmes praktikave të qëllimshme. Psikoterapia gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e ndërgjegjes.

Së fundmi, hulumtimet kanë treguar që personaliteti në përgjithësi dhe ndërgjeshmëria në veçanti mund të ndryshojnë dhe priren të përmirësohen me kalimin e moshës. Pra, ndërgjeshmëria juaj e ulët mund të përmirësohet vetvetiu me kalimin e kohës, nëse deri atëherë nuk ju ka vrarë…

Burimi: Anabel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *