Categories
Shëndeti

Gratë aziatike duken më të reja dhe plaken më ngadalë se të tjerat, zbulohet sekreti

Njerëzit me origjinë aziatike kanë një reputacion se duken më të rinj se sa duken në të vërtetë ndërsa plaken. Statistikat tregojnë gjithashtu se gratë aziatike gëzojnë shëndet më të mirë dhe jetojnë më gjatë. Për shembull, gati çdo dietë 1 në çdo 1.500 njerëz në  Japoni janë mbi moshën 100 vjeç, dhe Kina ka një normë të ulët të kancerit të gjirit. Cili është sekreti i tyre?

Kanë një strukturë më të gjerë të kockave. 

Ndërsa plakemi, ne përjetojmë humbje të kockave dhe indeve të buta. Njerëzit aziatikë kanë një strukturë më të gjerë të kockave të mesit, nga faqet deri tek nofulla, dhe humbja e indeve të buta shihet dhe ndihet në një masë më të vogël. Ata kanë më shumë yndyrë rreth syve, gjë që parandalon formimin e rrudhave rreth tyre. Për shkak të kësaj, lëkura e varur nuk duket e njëjtë si në fytyrën kaukaziane.

Lëkura e tyre i mbron më mirë nga dielli.

Ngjyra të ndryshme të lëkurës kanë shumë karakteristika që e bëjnë procesin e plakjes unik. Një rol të rëndësishëm është sasia e melaninës në lëkurë. Sa më shumë melaninë të keni, aq më shumë mbrojtje keni kundër diellit. Të gjithë njerëzit me ngjyrë, përfshirë ata me origjinë aziatike, kanë më shumë melaninë në lëkurën e tyre dhe një dermë më të trashë, gjë që i bën linjat e fytyrës më pak të dukshme. Dhe sasia e melaninës në lëkurën aziatike gjithashtu rritet me moshën.

Ata mund të kenë më shumë gjene “pa moshë”.

Gjenet e quajtura Methuselah janë përgjegjës për riparimin e lëkurës pas ekspozimit ndaj rreve të diellit dhe faktorëve të tjerë mjedisorë.  Studimet kanë treguar se gratë hispanike dhe aziatike, posedojnë më shumë nga ky gjen.

Stili i jetës së tyre kontribuon në rininë natyrore. 

Ushqimi, kujdesi për lëkurën, zakonet, stërvitja etj luajnë një rol të rëndësishëm në mënyrën se si plakemi. Pra, pamja rinore e njerëzve aziatikë mund t’i  atribuohet një diete të ekuilibruar. Krahasuar me ushqimin perëndimor, i cili është jashtëzakonisht i pashëndetshëm, kuzhina aziatike përfshin më shumë perime, ushqime deti dhe erëza – dhe më pak qumështore, bukë dhe pasta. /abcnews.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *