Categories
Shëndeti

8 efektet anësore të antibiotikëve që duhet të dini, mjekët nuk ua tregojnë

Efektet anësorë më të njohura të marrjes së antibiotikëve janë të përzierat dhe diarreja. Këto i dimë nga përvojat personale dhe mjekët. Por shkencëtarët amerikanë zbuluan se të paktën 20% e njerëzve që kanë marrë antibiotikë në jetën e tyre, kanë përjetuar efekte anësore.

1. Infeksioni mykotik

Antibiotikët ndryshojnë habitatin bakterial të trupave tanë në mënyrë që njerëzit të bëhen të prekshëm ndaj infeksioneve të kërpudhave. Mund të shfaqen në gojë, në lëkurë ose nën thonj.

Çfarë duhet të bëni?

Duhet të filloni të merrni ilaçe kundër mykut së bashku me antibiotikë.

2. Zverdhje dhëmbësh

Tetraciklina mund të çojë në zverdhjen e dhëmbëve tek fëmijët nën 8 vjeç. Dhe nëse një grua shtatzënë i merr këto ilaçe, ka mundësi që foshnja të ketë probleme me smaltin e dhëmbëve.

Çfarë duhet të bëni?

Shkencëtarët kohët e fundit kanë zbuluar se antibiotiku modern doksiciklina nuk shkakton zverdhje të dhëmbëve, kështu që mund të merret pa ndonjë pasojë.

3. Ethe

Ethet mund të shkaktohet nga shumë gjëra, përveç marrjes së antibiotikëve. Por nëse keni vërejtur ethe menjëherë pasi keni filluar t’i merrni, mund të keni një reaksion alergjik ndaj ilaçit që çon në ethe.

Çfarë duhet të bëni?

Ethet ka të ngjarë të zhduken vetvetiu shumë shpejt. Por nëse ethet janë shumë të forta, shkoni te mjeku dhe të ndryshoni antibiotikun.

4. Reagimi alergjik

Një nga reagimet më të rrezikshme të antibiotikëve është një reaksion alergjik. Në këtë rast, një person mund të ketë kruajtje, qepallat e ënjtura, buzët, gjuhën dhe madje edhe fytin e ënjtur që mund të çojë në anafilaksi. Ndonjëherë në situata si këto, një dozë adrenaline mund të shpëtojë një person. Mos harroni, një reaksion alergjik ndaj një antibiotiku nuk do të thotë që nuk mund të merrni asnjë antibiotik, informon abcneës.al.

Çfarë duhet të bëni?

Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj për alergjitë tuaja dhe të filloni të merrni antibiotikë nga një grup tjetër.

5. Ndjeshmëria ndaj diellit

Disa antibiotikë (tetraciklina, fluorokinoloni dhe sulfoni) mund ta bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj rrezeve ultraviolet. Nëse jeni të ekspozuar ndaj shumë rrezeve të diellit gjatë marrjes së këtyre barnave, shanset për të patur një djegie nga dielli rriten.

Çfarë duhet të bëni?

Është më mirë të mos ekspozoheni në rrezet e diellit nga ora 10 e mëngjesit deri në 2 të pasdites, të përdorni krem ​​mbrojtës dhe të mos e mbuloni lëkurën me rroba.

6. Probleme me zemrën

Nuk ndodh shpesh por antibiotikët mund të shkaktojnë probleme në zemër. Zakonisht ato shkaktojnë aritmi ose presion të ulët të gjakut.

Çfarë duhet të bëni?

Shkoni te mjeku për të ndryshuar antibiotikun.

7. Dhimbje koke dhe marrje mendsh

Dhimbjet e kokës dhe marramendja janë gjithashtu efekte anësore shumë të njohura që njerëzit kanë kur marrin antibiotikë. Por zakonisht, ato zhduken pasi të ndaloni të merrni ilaçe.

Çfarë duhet të bëni?

Nëse dhimbja juaj e kokës nuk është shumë e fortë, mund të merrni një qetësues të dhimbjeve. Nëse dhimbja është e padurueshme, duhet të shkoni te një mjek.

8. Shtatzënia e padëshiruar

Nëse jeni duke marrë rifamicina dhe pilula kontraceptive, efekti i pilulave të kontrollit të lindjes mund të ulet. Si rezultat, shanset për të pasur një shtatzëni të padëshiruar janë të mëdha. Antibiotikët e tjerë nuk ndikojnë aq shumë në efektin e pilulave të kontrollit të lindjes. /abcnews.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *