Categories
Këshilla

Nëse nuk e dini, mësojeni tani. Si ta dalloni nëse djathi që blini është natyral apo me niseshte

Djathi padyshim është një nga produktet që nuk mungon asnjëherë në tryezën e çdo familjeje shqiptare. Në tregje, e konkretisht në pikat e bulmetit gjen djathra të llojeve të ndryshme, dhie, lope apo dele nga zona të ndryshme të vendit, sipas të cilave variojnë edhe çmimet

Por sa cilësor është djathi që ne blejmë në bulmetore apo baxho të ndryshme të vendit?

Nuk janë të pakta rastet kur djathi që tregtohet në bulmetore të ndryshme në të gjithë vendin është i falsifikuar apo thënë ndryshe i përgatitur me niseshte dhe jo natyral

Tregtarët, pa dashur të identifikohen të pyetur nga Agroëeb.org nuk dinë të identifikojnë nëse djathi që ata tregtojnë është krejtësisht natyral apo ka përbërës shtesë.

Në shumicën e rasteve djathi që ata tregtojnë dhe vjen nga pika të ndryshme baxhosh pa pasur të shoqëruar listën e përbërësve apo thënë ndryshe etiketën. Ata e blejnë atë në fuçi dhe e ndajnë atë në pjesë për t’ja shitur konsumatorëve.

Manipulimi i djathit me niseshte – Çfarë ndodh?

Manipulimi i djathit me niseshte është një fenomen jo i rrallë. Në shumë raste prodhuesit e djathit përdorin niseshte për të rritur sasitë e djathit të prodhuar me një kosto shumë të ulët dhe me një cilësi shumë të ulët gjithashtu.

Por jo vetëm kaq, problem është edhe sasia e lartë e niseshtesë në përgatitjen e djathit. Konkretisht, prodhuesit e djathit në shumë raste përdorin sasi të larta amidoni, pra niseshte duke e përzjerë atë me qumështin në përgatitjen e djathit.

Kjo i ndihmon ata që të prodhojnë sasi të mëdha djathi në kosto më të ulëta duke ofruar në treg djath artificial dhe jo natyral..

Është apo jo natyral? Si të dalloni cilësinë e djathit

Ka një mënyrë për të identifikuar nëse djathi është natyral apo jo. Mjafton që secili prej jush para se të blejë sasinë e duhur të djathit që llojin që preferon të blejë më parë një sasi shumë të vogël, qoftë edhe prej 50 gramësh.

Më pas për të provuar nëse djathi që do të blini është apo jo natyral, përdorni të hidhni mbi të dy tre pika jod. Nëse sipërfaqja e djathit në të cilën janë hedhur pikat e jodit errësohet shumë, atëherë do të thotë se djathi është përgatitur me sasi të larta niseshteje.

Kjo mënyrë do t’ju ndihmojë për të blerë djathë cilësor dhe të shëndetshëm. Kjo është një nga metodat e thjeshta në kushtet e shtëpisë, por sigurisht analizat laboratorike janë ato që e dallojnë vërtetë cilësinë e djathit. / Agroweb

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *