Categories
Shëndeti

10 teste shëndetësore që çdo grua duhet të bëjë patjetër

Çdo vit, 8 Marsi festohet si Dita Ndërkombëtare e Gruas. Dita feston arritjet shoqërore, ekonomike, kulturore dhe politike të grave dhe gjithashtu shënon një thirrje për veprim për përshpejtimin e barazisë gjinore. Qëndrimi i shëndetshëm si fizikisht dhe emocionalisht është thelbësore për t’u përgatitur për çdo sfidë jetësore, si dhe për të parandaluar sëmundjet kronike dhe sëmundjet afatgjata.

Gratë në mes të jetës së tyre kanë tendencë të përjetojnë strese të padëshiruara. Duke qenë një grua, me moshën në rritje, shanset për të vuajtur nga disa probleme shëndetësore rriten. Por këto probleme shëndetësore mund të shmangen duke i kushtuar më shumë vëmendje shëndetit dhe duke i bërë këto teste për t’u siguruar që të jeni me shëndet të mirë gjithmonë.

1. Pap testi ose testi HPV: Vdekjet për shkak të kancerit të qafës së mitrës janë në rritje dhe gratë duhet të jenë më të vetëdijshme për nevojën për shqyrtimin e kancerit të qafës së mitrës. Një Pap test është një provë thelbësore që mund të përcaktojë ndryshimet e hershme në rajonin e qafës së mitrës (faza kancerogjene dhe parakanceroze) dhe kështu gratë duhet ta bëjnë këtë test rregullisht duke filluar nga moshën 21 vjeç. Pas kësaj, duhet ta bëni testin çdo 2 vjet . Gratë e moshës mbi 30 vjeç duhet të bëjnë testin çdo tre vjet nëse tre teste të njëpasnjëshme tregojnë rezultate normale.

Edhe nëse jeni të vaksinuar kundër HPV, nuk duhet të harroni Pap testin, veçanërisht nëse rreziku i zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës është më i lartë.

2. Mamografia (depistimi i kancerit të gjirit): Rreziku i kancerit të gjirit është më i lartë tek gratë që janë të predispozuara gjenetikisht ndaj gjendjes, çdo grua duhet t’i nënshtrohet rregullisht kontrollit të kancerit të gjirit. Siç është Shoqata Amerikane e Kancerit, çdo grua bën një mamografi vjetore pas moshës 40 vjeç. Rreziku i kancerit të gjirit rritet me moshën dhe kryesisht gratë midis 50 dhe 59 vjeç ka të ngjarë ta zhvillojnë atë. Zbulimi dhe trajtimi i hershëm ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së sëmundjes dhe rrisin shanset tuaja për shërim. Bëjeni një herë në dy vjet.

3. Colonoscopy: Sipas udhëzimeve të Shoqatës Amerikane të Kancerit, gratë e moshës 50 vjeç duhet të bëjnë kolonoskopinë. Mjekët thonë se deri në 60 përqind të 50,000 vdekjeve nga kanceri i zorrës së trashë çdo vit mund të parandalohen me depistim adekuat, siç është kolonoskopia.

4. Testi i profilit lipidik: Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes tek gratë. Dhe një nga treguesit e hershëm të sëmundjes së zemrës është niveli i lartë i kolesterolit dhe triglicerideve. Prandaj, çdo grua duhet të bëjë testin e profilit lipidik pas moshës 40-45 vjeç. Duke marrë parasysh numrin në rritje të grave duhanpirëse dhe faktorë të tjerë si historia familjare, gratë duhet të caktojnë një test të profilit të lipideve duke filluar që nga mosha 20 vjeç.

5. Testi i shëndetit të zemrës (PB, elektrokardiograma): Së bashku me një test të profilit lipidik, duhet të kontrolloni edhe hipertensionin, një faktor tjetër rreziku për sëmundjen e zemrës. Gratë që tashmë kanë hipertension duhet të bëjnë një elektrokardiogram për të siguruar një zemër të shëndetshme.

6. Testi i diabetit: Diabeti është pothuajse një epidemi tani dhe nuk ka asnjë mënyrë që dikush mund të marrë mbrojtje të plotë nga zhvillimi i diabetit. Gratë duhet të shqetësohen veçanërisht për diabetin sepse kontribuon në sëmundjet e zemrës. Gratë mbipeshë, gratë shtatzëna, gratë që janë fizikisht joaktive dhe gratë që kanë një histori familjare të diabetit janë në një rrezik më të lartë të vuajnë nga diabeti. Është më mirë të kontrolloni nivelet e sheqerit duke filluar nga mosha 45 vjeç.

7. Testi i densitetit të kockave-mineraleve: Gratë janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të osteoporozës, veçanërisht gratë pas menopauzës. Pas menopauzës nivelet e hormonit femëror të estrogjenit ulen tek gratë, të cilat ndikojnë në depozitimin e kalciumit në kocka, duke çuar në osteoporozë. Prandaj, një test i rregullt i densitetit të kockave që mat sasinë e kalciumit në kocka u rekomandohet të gjitha grave mbi moshën 45 ose 50 vjeç.

8. Testi i tiroides: Një problem tjetër që zakonisht gjendet tek gratë është çrregullimi i tiroides. Gratë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë hipotiroidizëm, hipertiroidizëm dhe kancer të tiroides. Shpesh arsyeja kryesore për shtimin e peshës tek gratë është tiroidja joaktive. Testimi i niveleve të gjakut të hormonit stimulues të tiroides (TSH) mund të ndihmojë mjekun tuaj për të përcaktuar nëse gjëndra tiroide është hiperaktive ose jo-aktive. Gratë duhet ta bëjnë këtë test një herë në çdo 5 vjet pas moshës 35 vjeç.

9. Kontroll i pjellorisë: Ka disa arsye që mund të ndikojnë në pjellorinë e një gruaje. Shumë gra martohen në një fazë të mëvonshme të jetës dhe presin deri në të 30-at apo edhe të 40-tat për të pasur fëmijë. Në fakt, rritja e moshës është një shkak kryesor i infertilitetit tek gratë. Shumë gra të reja që vuajnë nga sindroma e vezoreve policistike (PCOS) për shkak të problemeve hormonale gjithashtu kanë ulur pjellorinë. Infertiliteti është i lidhur me disa gjendje të tjera tek gratë dhe prandaj gratë duhet të jenë të vetëdijshme për testet e hormoneve, testin e funksionit të vezoreve dhe testin e ovulimit për të kuptuar statusin e tyre të pjellorisë.

10. Testi i gjakut për anemi: Anemia është një shqetësim shëndetësor në të gjithë botën, por është më shumë midis grave në moshën riprodhuese. Një test i thjeshtë gjaku përcakton nëse nivelet e ulëta të hemoglobinës ose mungesa e hekurit është arsyeja prapa dobësisë tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *