Categories
Shëndeti

Kolesteroli i lartë: Yndyra nuk është fajtore, ja kush është armiku i vërtetë

Deri më sot, udhëzimi themelor për pacientët me hiperkolesterolemi familjare ka qenë shmangia e yndyrave të ngopura në mënyrë që të mbajnë nivelet e kolesterolit më të ulëta, duke ulur kështu rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Sidoqoftë, gjetjet e një studimet e reja ri të botuar në BMJ Evidence-based Medicine ka të ngjarë të sjellin përmbysje. Hiperkolesterolemia familiare është një çrregullim gjenetik që rrit nivelet e kolesterolit 2 deri në 4 herë më shumë se mesatare.

Në rekomandimet nga ofruesit e kujdesit shëndetësor siç është Shoqata Amerikane e Zemrës në lidhje me të ushqyerit, ushqimet me origjinë shtazore si mishi, vezët dhe djathi, dhe përveç kësaj vaji i kokosit, duhet të shmangen nga pacientët si ata që janë përgjegjës për ngritjen e kolesterolit.

Sidoqoftë, një ekip ndërkombëtar i ekspertëve të ushqyerjes dhe shëndetit të zemrës , përfshirë pesë kardiologë, duke studiuar modelin dietik në pacientët me këtë gjendje, gjetën një korrelacion interesant që nuk kishte të bënte me yndyrën.

Sipas udhëheqësit të studimit David Diamond, një profesor dhe studiues i sëmundjes së zemrës në Universitetin e Florida Jugore, studimi tregoi se sheqernat paraqesin një rrezik të rëndësishëm për shëndetin e zemrës sesa yndyrat e ngopura.

Sipas studiuesve, një dietë me pak karbohidrate është më efektive për njerëzit me rrezik të rritur të sëmundjeve të zemrës, të tilla si pacientët me mbipeshë , hipertension dhe pacientët me diabet .

Gjetjet e reja vijnë në përputhje me një botim të fundit nga Kolegji Amerikan i Kardiologjisë, i cili siguroi prova të forta se ushqimet që rrisin sheqerin në gjak, të tilla si buka , patatet dhe ëmbëlsirat , duhet të shmangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *