Categories
Shëndeti

A ndikon në të vërtetë kafeja te sheqeri në gjak dhe diabeti?

Kafeja dikur u cilësua si e dëmshme për shëndetin. Megjithatë, ka prova në rritje që mund të mbrojë nga lloje të caktuara të kancerit, sëmundjes së mëlçisë, dhe madje edhe nga depresioni.

Ka gjithashtu një hulumtim bindës për të sugjeruar që rritja e marrjes së kafesë mund të ulë rrezikun për zhvillimin e diabetit të tipit 2. Ky është një lajm i mirë për ata që nuk mund ta përballojnë ditën pa konsumuar kafe.

Sidoqoftë, për ata që tashmë kanë diabet tip 2, kafeja mund të ketë efekte anësore.

Pavarësisht nëse jeni duke u përpjekur të ulni rrezikun, ju tashmë keni diabet, ose thjesht nuk mund të rrini pa kafe, mësoni për efektet e kafesë në diabet.

Kafeja dhe parandalimi i mundshëm i diabetit

Përfitimet shëndetësore të kafesë për diabetin ndryshojnë nga rasti në rast.

Studiuesit në Harvard gjurmuan mbi 100,000 njerëz për rreth 20 vjet. Ata u përqendruan në një periudhë katër vjeçare dhe përfundimet e tyre u botuan më vonë në këtë studim të vitit 2014.

Ata zbuluan se njerëzit që rritën marrjen e kafesë me mbi një filxhan në ditë kishin një rrezik prej 11 përqind më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Sidoqoftë, njerëzit që ulën marrjen e kafesë me një filxhan në ditë rritën rrezikun e zhvillimit të diabetit me 17 përqind. Nuk kishte asnjë ndryshim në ata që pinin çaj.

Nuk është e qartë pse kafeja ka një ndikim të tillë në zhvillimin e diabetit.

Po mendoni për kafeinë? Mund të mos jetë përgjegjës për ato përfitime të mira. Në fakt, kafeina është treguar në një periudhë afatshkurtër se rrit nivelet e glukozës dhe insulinës.

Në një studim të vogël që përfshin burra, kafeja pa kafeinë madje tregoi një rritje akute të sheqerit në gjak. Tani për tani ka studime të kufizuara dhe duhet të bëhen më shumë kërkime mbi efektet e kafeinës dhe diabetit.

Efekti i kafesë në glukozë dhe insulinë

Ndërsa kafeja mund të jetë e dobishme për mbrojtjen e njerëzve nga diabeti, disa studime kanë treguar se kafeja e zezë e thjeshtë mund të paraqesë rreziqe për njerëzit që tashmë kanë diabet të tipit 2.

Kafeina, glukoza në gjak dhe insulina (para dhe pas vaktit)

Një studim i vitit 2004 tregoi se marrja e një kapsule kafeine para ngrënies rezultoi në glukozë më të lartë në gjak pas vaktit tek njerëzit me diabet të tipit 2. Ai gjithashtu tregoi një rritje të rezistencës ndaj insulinës.

Sipas një studimi të fundit të vitit 2018, mund të ketë një faktor gjenetik të përfshirë. Gjenet mund të luajnë një rol në metabolizmin e kafeinës dhe si ndikon në sheqerin në gjak. Në këtë studim, njerëzit që metabolizuan kafeinën më ngadalë treguan nivele më të larta të sheqerit në gjak sesa ata që metabolizuan gjenetikisht kafeinën më shpejt.

Sigurisht, ka shumë më tepër përveç kafeinës. Këto gjëra të tjera mund të jenë ato që janë përgjegjëse për efektin mbrojtës të parë në studimin e vitit 2014.

Pirja e kafesë me kafeinë për një periudhë të gjatë kohore gjithashtu mund të ndryshojë efektin e saj në glukozën dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës. Toleranca nga konsumi afatgjatë mund të jetë ajo që shkakton efektin mbrojtës.

Një studim i fundit nga 2018 tregoi se efektet afatgjata të kafesë dhe kafeinës mund të lidhen me uljen e rrezikut të prediabetit dhe diabetit.

Një studim tjetër në 2004 shikoi një efekt “në mes të rrezeve” te njerëzit pa diabet që kishin pirë ose 1 litër kafe të rregullt të filtruar me letër në ditë, ose që kishin abstenuar.

Në fund të studimit katër javësh, ata që konsumuan më shumë kafe kishin sasi më të larta të insulinës në gjak.

Nëse keni diabet tip 2, trupi nuk është në gjendje të përdorë insulinën në mënyrë efektive për të menaxhuar sheqerin në gjak. Efekti i “tolerancës” i parë në konsumimin afatgjatë të kafesë kërkon shumë më shumë se katër javë për t’u zhvilluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *