Categories
Shëndeti

Njihuni me vetitë kuruese të jashtëzakonshme të lëngut të shegës

Frutat e pemës së shegës, ose shegët, ishin të njohur tashmë për vetitë e tyre shëndetësore që nga Roma e lashtë, por vetëm në dy dekadat e fundit studimet kanë qenë në gjendje të konfirmojnë aktivitetet e tyre biologjike dhe vetitë terapeutike. Karakteristika kryesore e shegës është përmbajtja e lartë e flavonoideve që e bëjnë atë një nga frutat më të pasura me antioksidantë që gjenden në natyrë. Lëngu i shegës merret duke shtypur ftohtë farat e shtypura të këtij fruti të shijshëm të zgjedhur gjatë sezonit të vjeshtës; lëngu është një koncentrat autentik i antioksidantëve, në bazë të studimeve që kanë treguar se përmbajtja e flavonoideve të tij madje e tejkalon atë të çajit jeshil ose verës së kuqe me të paktën tre herë. Për më tepër, për sa i përket përmbajtjes së vitaminave, një gotë me lëng shege përmban pothuajse gjysmën e kërkesës ditore të vitaminës C, si dhe është veçanërisht e pasur me vitamina të tjera si karotenoide, pararendës të A, vitaminë E dhe acid folik, ndërsa ndër minerale, përmbajtja e shkëlqyeshme e kaliumit bie në sy, duke e bërë atë një pije shumë të dobishme për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut.

Studimet eksperimentale kishin treguar se lëngu i shegës, i dehur rregullisht, do të vepronte si një mbrojtës natyral i sistemit kardiovaskular pasi marrja e tij do të favorizonte vazodilatimin arterial, duke ndihmuar në uljen e presionit të gjakut. Studime të tjera të kryera në kafshën eksperimentale kishin treguar një efekt frenues të flavonoideve që përmbahen në lëng drejt formimit të pllakave aterosklerotike me zvogëlimin e trashjes së arterieve, duke hipotezuar një rol parandalues kundër bllokimit të enëve të gjakut, kryesisht arterial, me relativ ul rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru.

Një studim interesant synoi të hetojë efektin e njëkohshëm të lëngut të shegës në përbërësit e sindromës metabolike, duke përfshirë ndjeshmërinë e lartë të proteinave C-reaktive (hs-CRP) si një indeks inflamator dhe indekse të profilit glikemik dhe lipidik në pacientët me sindromën metabolike. Në një studim të kryqëzimit të dyfishtë të verbër, individët me këtë sindromë morën një dozë ditore të lëngut të shegës të barabartë me 500 ml për një periudhë prej një jave. Pas një jave “larje” (larje teknike, një term i atribuohet zhdukjes së plotë të një substance të pranishme në qarkullim) të gjithë pjesëmarrësit në studim morën një placebo për një javë. Rezultatet treguan se, krahasuar me placebo, lëngu i shegës ishte më i efektshëm në uljen e presionit të gjakut sistolik dhe diastolik, si dhe hs-CRP, ndërsa profili i lipideve, glikemia dhe insulina në gjakun e agjërimit. Nuk treguan ndryshime të rëndësishme.

Diabeti është një sëmundje metabolike që shkakton një rritje të përqendrimit të citokinave në qarkullim, siç është interleukin-6 (IL-6), si rezultat i inflamacionit sistemik të shkallës së ulët. Në një tjetër provë klinike të rastësishme të dyfishtë-verbër, autorët u vendosën për të përcaktuar efektet e konsumit të lëngut të shegës në shënjuesit e inflamacionit në pacientët me diabet të tipit 2 (T2D). Markuesit biokimikë, përfshirë glukozën plazmatike dhe insulinën e agjërimit, dhe shënjuesit inflamatorë u analizuan në mostrat themelore dhe ato vijuese të gjakut. Pas 12 javësh operacioni, proteina C-reaktive në plazmë (hs-CRP) dhe interleukin-6 u ulën ndjeshëm me 32% dhe 30% përkatësisht në grupin e lëngjeve. Edhe në këtë rast u konfirmua që konsumi i lëngut të shegës nga pacientët me T2D nuk ndikoi në glukozën dhe insulinën në agjërim, si dhe indeksin e rezistencës ndaj insulinës (HOMA-IR). Prandaj u konfirmua që konsumi i lëngut të këtij fruti mund të ketë një efekt të rëndësishëm anti-inflamator në pacientët me T2D, ndërsa nuk ndikon në indekset rreptësisht biokimike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *