Categories
Këshilla

A e dini se çfarë i ndodh trupit nëse pini 3 kafe në ditë

Kafeja dhe kafeina është një pikë e nxehtë në debatet shkencore mbi shëndetin e zemrës. Një dokument i publikuar nga Shoqata Amerikane e Kardiologjisë ka konfirmuar se pirja e tre filxhanëve kafe në ditë ul rrezikun sëmundjeve të zemrës.

Sipas tij, kafeina arrin të neutralizojë reagimin e një lënde kimike që shkakton aritmi kardiake. Nuk bëhet fjalë për të sëmurët me tension të lartë apo që vuajnë nga sëmundje të zemrës.

Kjo kategori njerëzish duhet gjithmonë të ketë kujdes me kafen, sipas këshillës së mjekut. Një studim konfirmon se njeriu mund të pijë 3 filxhanë kafe në ditë pa dëmtuar shëndetin.

Kafeina bllokon një molekulë të veçantë që nxit çrregullimet në rrahjet e zemrës që eventualisht shkaktojnë kolapsin e saj. Aritmia e zemrës është një problem që prek miliona njerëz në botë.

Kjo sëmundje e detyron zemrën të rrahë shumë fort, ngadalë ose në mënyrë të çrregullit. Ajo vështirëson furnizimin me gjak të barkusheve të zemrës dhe bllokimin e mushkërive. Kardiologët shpjegojnë se një filxhan i vetëm me kafe përmban 95 mg kafeinë dhe stimulon sistemin nervor.

Në bazë të eksperimenteve të tyre, konsumi i 3 filxhanëve kafe në ditë nuk ashpërson aritminë dhe as nuk rrit rrahjet e zemrës.

Kafe apo pije energjike – Studimi nuk ndez aspak dritën jeshile për pirjen e një pije energjike për të plotësuar nevojat për stimulantë. Pijet energjike janë pa kurrëfarë dyshimi të dëmshme për zemrën. Një pije energjike përmban nga 160 deri në 500 mg kafeinë të përqendruar.

Studimet kanë konfirmuar se njerëzit që pijnë një ose më shumë pije energjike në ditë përjetojnë rrahje të çrregullta të zemrës brenda 24 orëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *