Categories
Lajme Shëndeti

Je mbipeshë dhe nuk e kupton pse? Kleçka numër 1 është mëlçia

Miliona njerëz po luftojnë me shtimin e peshës dhe prapëseprapë çfarë fshihet pas kësaj çështje gjithëpërfshirëse është ende e panjohur në komunitetet mjekësore konvencionale dhe shëndetësore alternative.

Pothuajse ekskluzivisht, do të dëgjoni shtimin e peshës që fajësohet në metabolizmin e ngadaltë, ngrënien e tepërt, shumë karbohidrate ose mungesën e stërvitjes. Këto janë teori të zakonshme dhe mbesin ashtu, në letër. Ato nuk janë arsyeja e vërtetë që ekziston një epidemi e shtimit të peshës në të gjithë globin.

Pavarësisht nga teoritë, është mëlçia ajo që mban përgjigjet e pyetjeve tuaja në lidhje me shtimin e peshës misterioze. Nuk është aq e thjeshtë djegia e më shumë kalorive sesa konsumojmë. Shumë herë, njerëzit janë duke ndjekur një dietë dhe duke ushtruar rregullisht dhe akoma po shtojnë peshë.

Eshtë thelbësore që të kemi dhembshuri të madhe për ata që po luftojnë me peshën e tyre dhe të kuptojnë se çfarë po ndodh me të vërtetë, në mënyrë që të ndihmojmë t’i japim fund turpit dhe gjykimit që përjetojnë shumë njerëz me mbipeshë.

Nëse jeni duke shtuar peshë, kjo do të thotë që mëlçia juaj është e ngadaltë. Ndërsa dy faktorë të tjerë, tiroidja dhe veshkat, shpesh mund të përfshihen, shtimi i peshës ka të bëjë me atë që i kundërvihet mëlçia juaj.

Kur dikush mund të hajë të gjithë ushqimin që ajo ose ai dëshiron dhe të mos fitojë një kile, kjo është për shkak se ata kanë një mëlçi që nuk e ka goditur ende kufizimin e ruajtjes së yndyrës ose të helmit dhe prandaj funksionon me një ritëm më të shpejtë. Kjo nuk do të thotë që mëlçia e tyre nuk është e mbingarkuar. Ju mund të jeni i dobët dhe akoma të keni një sëmundje të mëlçisë në zhvillim ose një ndërlikim të mëlçisë që po shkakton ose përfundimisht do të shkaktojë simptoma.

Çfarë mund të jetë mbingarkesa e mëlçisë që mund të pyesni? Probleme të mëlçisë. Ky është emri që u kam dhënë qindra toksinave, patogjenëve dhe ndotësve të ndryshëm që kemi në mëlçitë tona. Ne të gjithë kemi qenë të ekspozuar ndaj shumë prej tyre gjatë jetës sonë dhe madje edhe para se të lindnim ne i trashëguam ata në bark sepse ato janë trashëguar brez pas brezi në linjat tona familjare. Edhe foshnjat më të shëndetshme lindin me mëlçi që nuk funksionojnë në 100% për shkak të këtyre ngatërruesve të mëlçisë (fatkeqësisht është më shumë se 70%.)

Idealisht, mëlçia do të ishte mjaft e fortë dhe e pakompromis për të përpunuar me lehtësi yndyrnat, toksinat dhe hormonet, duke neutralizuar dhe hequr qafe toksinat në të njëjtën kohë, ndërsa mban vetëm yndyrna dhe hormone me cilësi të lartë që mund të ishin të dobishme për trupin tuaj më vonë.

Realiteti është se për shumicën e njerëzve, mëlçia thjesht ka shumë për të bërë dhe mëlçia nuk mund të përpunojë yndyrën ashtu siç është menduar, kështu që qelizat dhjamore fillojnë të mblidhen në të me një shpejtësi më të shpejtë. Mëlçia bëhet aq e mbingopur brenda, sa dhjami ndërtohet rreth pjesës së jashtme të tij, me zhvillimin e mëlçisë para-dhjamore dhe më pas yndyrore. Qelizat dhjamore fillojnë të grumbullohen në traktin e zorrëve, dhe përfundimisht, zemra dhe arteriet ngopen. Pesha fillon të kapet rreth belit.

Kjo është vetëm njëra anë e shtimit të peshës misterioze.

Lidhja me adrenalinen
– Një nga arsyet që mëlçia fillon të prishet është një fluks adrenaline në qarkullimin e gjakut. Ndërsa jeta bëhet më e zënë dhe më stresuese, adrenalina pompohet nëpër trup në sasi më të mëdha. Kjo çështje nuk është më e kufizuar vetëm në moshën e rritur të mesme ose të vonë, me shumë përgjegjësi dhe strese që mbart kjo kohë e jetës.

Arsyeja që stresi dhe adrenalina janë kaq problematike është se ato bëjnë që mëlçia të mbingarkohet. Shtoni kësaj dietat me proteina të larta dhe yndyrna të larta që janë shumë të njohura dhe normale sot dhe mëlçia vihet në ankth të mëtejshëm. Pavarësisht nëse jeni vegjetariane apo i pëlqeni ushqimet e kafshëve, dietat me proteina të larta (të cilat gjithashtu janë në thelb të pasura me yndyrë), janë problematike për mëlçinë.

Pavarësisht se cili është burimi i yndyrës – proteina shtazore, soje, arra, avokado, vaj – shumë prej tyre rëndojne mëlçinë. Dieta ketogjenike është veçanërisht problematike sepse kur hani një dietë me proteina të larta dhe me shumë yndyrna, veshkat tuaja derdhin adrenalinën në rrjedhën tuaj të gjakut për të ndihmuar mëlçinë tuaj të shpërndajë yndyrnat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *