Categories
Lajme Shëndeti

Thuaja shefit sa je në kohë: Orët e gjata të punës rrisin shanset për problemet në zemër

Ndonjëherë është më mirë të thuash jo për kohën shtesë: Një studim i ri kanadez zbulon se të punosh shumë pas një sulmi në zemër mund të rrisë shanset për një përsëritje.

Studimi i tyre i ri zbuloi se njerëzit që punojnë më shumë se 55 orë në javë pas një sulmi në zemër kanë dy herë më shumë gjasa të pësojnë një tjetër, krahasuar me ata që punojnë 35 deri në 40 orë në javë.

“Madhësia e efektit të punës gjatë orëve pas një sulmi në zemër është e krahasueshme me problemet e pirjes së duhanit aktual”, tha studiuesi i lartë Dr. Alain Milot, një profesor i mjekësisë në Universitetin Laval në Quebec City, Kanada.

“Ndërhyrjet për të zvogëluar orët e gjata të punës duhet të jenë pjesë e shëndetit publik dhe përpjekjeve të ndërmarrjeve për të përshtatur mjedisin e punës së pacientëve koronarë,” shtoi ai.

Sipas Zyrës Ndërkombëtare të Punës, rreth 20% e punëtorëve në të gjithë botën vendosin të punojnë më shumë se 48 orë në javë.

Për studimin, ekipi i Milot mblodhi të dhëna për gati 1000 burra dhe gra të cilët në mes të viteve 1990 ishin nën 60 vjeç, kishin një histori ataku në zemër dhe po punonin.

Pjesëmarrësit u intervistuan dhe plotësuan pyetësorë gjatë gjashtë viteve për të studiuar rastet e sëmundjeve të zemrës, faktorët e rrezikut të jetesës dhe shkallët e ripranimit në spital.

Pyetësorët gjithashtu pyetën në lidhje me ekspozimin në punë ndaj pirjes së duhanit; kimikate; ndotja; zhurma; nxehtësi e tepruar, të ftohtë ose tendosje fizike; dhe numrin e orëve të punës çdo javë.

Studiuesit gjithashtu matën nivelet e stresit të pjesëmarrësve, tendosjen e punës dhe mbështetjen sociale gjatë dhe jashtë punës.

Gjatë gjashtë viteve, 22% e pjesëmarrësve në studim kishin një sulm të dytë në zemër. Duke punuar me orë të gjata dyfishoi rrezikun e tyre për një të dytë, zbuluan hetuesit.

Burrat dhe punëtorët e rinj kishin më shumë të ngjarë të punonin me orë të gjata, ashtu si ata që pinin duhan, pinin alkool dhe ishin fizikisht joaktivë. Punëtorët, punët e të cilëve ishin stresues gjithashtu kishin më shumë gjasa të punonin me orë më të gjata, zbuluan pyetësorët.

Dr. Gregg Fonarow është shefi i përkohshëm i kardiologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles. Ai rishikoi gjetjet e studimit dhe tha se “burrat dhe gratë që raportojnë se kanë punuar me orë të gjata janë treguar në hulumtimet e mëparshme të jenë në rrezik më të lartë për sëmundje kardiovaskulare, goditje në tru dhe vdekje të parakohshme kardiovaskulare”.

Fonarow, megjithatë, tha se shumë pak pacientë të studiuar kishin sulme të dyta në zemër për të nxjerrë ndonjë përfundim vendimtar.

“Meqenëse kishte vetëm 95 individë në këtë grup të gjatë të orëve të punës, nevojiten studime të mëtejshme për të përcaktuar nëse ndryshimi ose jo vetëm i orëve të punës do të ndikonte drejtpërdrejt në rrezikun e ngjarjes së përsëritur,” tha ai.

Fonarow theksoi se mënyra më e mirë për të parandaluar një sulm në zemër të përsëritur është kujdesi mjekësor i provuar.

“Ekzistojnë një numër ilaçesh efektive, pjesëmarrja në rehabilitimin kardiak dhe modifikimet e stilit të jetës që mund të ulin në mënyrë efektive rrezikun e ngjarjeve të përsëritura kardiovaskulare,” tha ai. “Zbatimi intensiv i këtyre ndërhyrjeve për zvogëlimin e ngjarjeve kardiovaskulare të bazuara në prova, të rekomanduara nga udhëzimet, janë të nevojshme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *