Categories
Lajme

A duhet të ndëshkohet ndokush për 2,2 milionë vdekje të lidhura me Covid?

Një editorial në një revistë mjekësore me ndikim britanik thotë se politikanët që nuk u përgjigjën aq agresivisht sa të kontrollonin pandeminë e koronavirusit duhej të ishin përgjegjës për ato vdekje, të cilat editoriali thotë se mund të klasifikohen si “vrasje shoqërore”.

“Politikanët duhet të mbajnë përgjegjësi me mjete ligjore dhe elektorale, në të vërtetë me çdo mjet kombëtar dhe ndërkombëtar kushtetues të nevojshëm,” shkroi Kamran Abbasi, MD, redaktor ekzekutiv i BMJ.

Abbasi shkruan se fraza “vrasje shoqërore” u shpik nga filozofi Friedrich Engels për të përshkruar kushtet e krijuara nga klasat e privilegjuara në Anglinë e shekullit të 19-të që “çuan në mënyrë të pashmangshme në vdekje të parakohshme dhe ‘të panatyrshme” midis klasave më të varfra “. Sot, fraza mund të përshkruajë “mungesën e vëmendjes politike ndaj përcaktuesve shoqëror dhe pabarazive që përkeqësojnë pandeminë”, shkruan ai.

“Kur politikanët dhe ekspertët thonë se janë të gatshëm të lejojnë dhjetëra mijëra vdekje të parakohshme për hir të imunitetit të popullsisë ose me shpresën e mbështetjes së ekonomisë, a nuk është kjo indiferencë e paramenduar dhe e pamatur ndaj jetës njerëzore?”

Midis politikanëve të përmendur në editorial janë ish Presidenti i SHBA Donald Trump, Presidenti Brazilian Jair Bolsonaro, Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson dhe Kryeministri Indian Narendra Modi – të gjithë udhëheqës të kombeve me një numër të lartë të vdekjeve.

Pothuajse 2.3 milion njerëz kanë vdekur për arsye të lidhura me COVID, sipas Universitetit Johns Hopkins, shumë në kombet e zhvilluara. Më shumë se 445,000 njerëz kanë vdekur në Shtetet e Bashkuara dhe 110,000 në Mbretërinë e Bashkuar.

Një kurs veprimi, thotë editoriali, është që gjykatat botërore, të tilla si Gjykata Penale Ndërkombëtare, të zgjerojnë përkufizimet e tyre të vrasjes “për të mbuluar dështimet e shtetit në pandemi”. Në një editorial të lidhur me titull “Çfarë shkoi keq në qeverisjen globale të covid-19?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *