Categories
Lajme Shëndeti

Një zakon fare i thjeshtë ditor ndihmon në parandalimin e kancerit të gjirit!

Kërkimet e kryera në Shoqatën Amerikane të Kancerit kanë përsëritur rëndësinë e aktivitetit fizik të vazhdueshëm, madje edhe të moderuar, pasi ecja të paktën një orë në ditë do të ndihmonte në parandalimin e kancerit të gjirit.

Bazuar në përfundimet e ekipit të studiuesve nga Shoqata Amerikane e Kancerit, të cilët bashkëpunuan me një grup studiuesish nga Universiteti i Atlantës, u nxorën disa të dhëna interesante dhe premtuese.

Mostra e ekzaminuar gjatë studimit, 75 mijë gra me rreth 50 vjeç, iu nënshtruan një baterie testesh të cilat treguan rezultate mahnitëse: është e mundur të parandaloni kancerin e gjirit duke ecur. Një shifër që doli duke analizuar të dhënat e një kampioni të rëndësishëm të grave, nga e cila doli se rreth 15% e tyre kishin një shans më të ulët për të zhvilluar kancer të gjirit. Një veprim parandalues efektiv mund t’i atribuohet praktikës fizike të vazhdueshme: një shëtitje ditore prej rreth një ore.

Mostra që bëri 7/8 orë ecje çdo javë gjatë studimit të gjatë, i cili zgjati për gati 20 vjet, tregoi mbrojtje më të mirë kundër kancerit. Nga ana tjetër, rreth 5,000 gra, të mostrës së ekzaminuar, më të dedikuara për një jetë ulur, përjetuan shfaqjen e kancerit të gjirit.

Ecja është e dobishme për të parandaluar kancerin e gjirit. Për më tepër, studiuesit amerikanë kanë zbuluar se përqindja e grave më të përjashtuara nga rreziku i zhvillimit të kancerit u rrit në 25%, në rastin në të cilin subjektet kryen punë që kërkonin përpjekje fizike të kërkuara.

Rezultatet e hulumtimit amerikan njoftojnë se gratë që praktikojnë aktivitete të vazhdueshme fizike mund të parandalojnë kancerin e gjirit. Dhe ndër aktivitetet më të dobishme për të parandaluar kancerin e gjirit, ecja ka provuar të jetë arma më efektive e mbrojtjes.

Por studiuesit kanë përsëritur gjithsesi se çdo lloj ushtrimi, jo vetëm sportiv, por edhe i brendshëm ose i punës, i cili kërkon angazhim të vazhdueshëm fizik është një ndihmë e madhe për shëndetin e grave.

Nëse kryeni aktivitet fizik rregullisht, atëherë fitoni rezistencë më të madhe, e cila është e dobishme në këtë drejtim për të parandaluar kancerin e gjirit dhe madje edhe diabetin. Lëvizja në të vërtetë ndihmon në stimulimin e qarkullimit të duhur të gjakut, nga i cili varet edhe oksigjenimi më i mirë nga dhe në tru në të gjithë organizmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *