Categories
Lajme

A e dini si do të ishte bota, nëse fëmijët do të bënin meditim në shkolla?

Meditimi është përqendrim total në momentin aktual, që synon vetë-realizimin, vetëdijen, njohjen e asaj që ne jemi në të vërtetë, një mënyrë për t’u shkëputur nga bota dhe nga ajo që bota dëshiron të jemi, për të rizbuluar veten tone.

Nëse meditimi në shkollë do të bëhej pjese e saj, fëmijët do të ishin në gjendje të ishin vërtet autentikë, të rriteshin pa maska, të evoluonin për ata që janë dhe jo për ato që kërkon shoqëria. Jeta e përditshme, me rregullat dhe imponimet e saj, ndërton rreth nesh një mburojë që parandalon qenien tonë të realizohet, dhe na bën të përshtatemi dhe të vendosemi në këtë thjeshtësi të diktuar nga konformiteti, pa i dhënë hapësirë vetes.

Dhe kështu fëmijët mësojnë të mbajnë atë maskë dhe të jenë të pandjeshëm ndaj botës përreth tyre, ndaj natyrës, ndaj kafshëve, ndaj jetës në përgjithësi, duke humbur atë që është ndjeshmëria ndaj çdo forme të jetës.

Të jesh i vetëdijshëm për veten është mënyra më e mirë për të mësuar të mos pajtohesh, për këtë arsye është e rëndësishme të meditosh në moshë të hershme, në shkollë, për të mësuar se çfarë ju apasionon vërtet, çfarë duan vërtet dhe jo sepse imponohet ose sugjerohet. , por sepse ata e ndiejnë atë brenda.

Do të krijonte njerëz më të fortë që janë në gjendje të jetojnë në të tashmen dhe që janë në gjendje të rriten për të qenë ato që zemra e tyre dëshiron vërtet.
“Nëse çdo 8-vjeçar do të mësohej me meditimin, ne do të ishim në gjendje të eleminonim dhunën në botë brenda një brezi” – Dalai Lama

Meditimi ndihmon për të kuptuar jetën e dikujt dhe nëse fëmijët e praktikojnë atë rregullisht do të ishin më pak të prirur ndaj stresit, ata do të krijonin lidhje më të forta pa u ndjerë në konkurrencë me të tjerët.

Disa studime klinike kanë treguar se meditimi rrit trashësinë kortikale të trurit, mbron trupin nga sëmundjet dhe përmirëson ndjeshëm vëmendjen dhe përqendrimin.

Meditimi është gjithashtu i dobishëm për të zvogëluar rrezikun e sulmit në zemër, në fakt një studim nga Shoqata Amerikane e Zemrës tregoi se nga 210 pacientë me sëmundje koronare të zemrës, gjysma që iu nënshtrua një programi meditimi transcendental (TM), për pesë vjet arriti të ulte rreziku i sulmit në zemër dhe goditjes në tru me 48% në krahasim me ata që kishin kaluar profilaksinë mjekësore rutinë.

Studiuesit Lazar & Kerr studiuan efektet që ka meditimi në trashësinë kortikale të trurit: “Praktika e rregullt e meditimit shoqërohet me një rritje të trashësisë në një nëngrup të rajoneve kortikale që lidhen me rrugët somatosensore, dëgjimore, vizuale dhe të proceseve përgjuese. Për më tepër, praktika e rregullt e meditimit mund të ngadalësojë hollimin e korteksit ballor të lidhur me moshën. ”

Studime të tjera kanë treguar se meditimi në shkollë zvogëlon shumë stresin dhe depresionin, të gjitha simptoma që janë shumë dhe shumë të zakonshme në ditët tona, për këtë arsye është e rëndësishme që nga mosha e hershme fëmijët të mësojnë të meditojnë dhe të bëhen të vetëdijshëm për veten e tyre, për të jetuar në paqe me të tjerët dhe mbi të gjitha me veten.

Hulumtimi mbi meditimin transcendental të aplikuar te fëmijët ka treguar: • Një përmirësim i inteligjencës dhe krijimtarisë • Një përmirësim në performancën akademike • Një ulje e stresit në shkollë • Një ulje e përgjumjes • Një përmirësim i kujtesës • Të mësuarit më shpejt e koncepteve të reja • Sjellje më e mirë e studentit

Shumë shkolla tashmë janë duke përfshirë meditimin në programin e tyre institucional, për një qasje më të vetëdijshme për të qenë si një person i pavarur dhe unik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *