Categories
Lajme

Studimi me 500 të moshuar gjermanë: Gjyshërve iu zgjatet jeta duke u kujdesur për nipërit!

Sipas një studimi rreth plakjes në Berlin, gjyshërit që kujdesen për nipërit jetojnë më gjatë sesa ata që nuk e bëjnë. Studimi ndoqi më shumë se 500 njerëz të moshuar gjermanë midis 70 dhe 100 vjeç.

Studiuesit ekzaminuan pjesëmarrësit rreth: Shëndeti mendor, Shëndeti fizik, Funksionimi psikologjik, Situata sociale dhe ekonomike

Studiuesit zbuluan se gjyshërit që kujdesen për fëmijë kanë një rrezik vdekshmërie prej 37% më të ulët (rrezik për të vdekur) sesa ata që nuk e bënë këtë. Studimi gjithashtu zbuloi se personat e moshuar morën përfitime edhe nëse po kujdeseshin për fëmijë që nuk ishin mbesat e tyre.

Pse gjyshërit që kujdesen per femijet jetojnë më gjatë? – Kjo është, natyrshëm, një pyetje shumë komplekse dhe përgjigja e saktë është e vështirë të përcaktohet sepse ka kaq shumë faktorë që kontribuojnë në jetëgjatësinë e një personi. Studiuesit dyshojnë, megjithatë, se ka të ngjarë të ketë të bëjë me nipërit dhe mbesat që mbajnë gjyshërit e tyre aktiv, mendërisht dhe fizikisht.

Jo vetëm prindërit përfitojnë, por shkenca tregon se nipërit dhe mbesat kanë përfitime të mëdha shëndetësore mendore dhe fizike nga kalimi i kohës me gjyshërit.

Për më tepër, shkencëtarët tani e kuptojnë më mirë sistemin nervor dhe hormonal që aktivizon procesin e kujdesit. Të rrënjosura në prindër dhe më pas gjyshërit, provat tregojnë se aktivizimi i këtij sistemi ka pasoja pozitive shëndetësore për kujdestarin. Këto efekte pozitive ndodhin pavarësisht nëse mosha e personit ose nëse ai person është biologjikisht i lidhur me to.

Pra, ndërsa kujdestaria e mbesave mund të jetë një mënyrë për të pare përfitimet, morali i historisë këtu është thjesht të kalosh më shumë kohë duke u kujdesur për të tjerët.

Sigurisht, çelësi është ekuilibri, pasi kujdesi i tepërt mund të shkaktojë dëm edhe për dikë. Kjo i siguron gjyshërit me ndërveprimin social aq të nevojshëm. Shpesh kur njerëzit plaken, ata izolohen gjithnjë e më shumë nga të tjerët. Kujdesi i rregull per femijet e fëmijëve u sigurojnë atyre një rrugëdalje dhe shoqëri shoqërore.

Kushdo që ka fëmijë ose ka të paktën pergjegjesi për disa orë e di se sa energjikë dhe aktivë mund të jenë fëmijët. Gjyshërit që kujdesen për fëmijë janë më aktivë fizikisht sepse ata luajnë me gjyshërit e tyre, i marrin në park etj. Ata janë më aktivë mendërisht, gjithashtu, duke luajtur lojëra në bord, enigma dhe lojëra të tjera stimuluese të trurit.

Së fundmi, gjyshërit që kujdesen për fëmijë kanë një qëllim për ditën e tyre. Për shumë persona të moshuar, gjetja e një qëllimi ditor pas pensionit është e vështirë. Mungesa e qëllimit mund të ndikojë kryesisht në shëndetin mendor të dikujt dhe të çojë në depresion. Kujdesi për mashtruesit e tyre të vegjël është mënyra më e mirë e mundshme që ata të kalojnë ditën e tyre.

Jo vetëm nipërit dhe mbesat siç është aluduar më parë, procesi i kujdesit nuk është i pranishëm vetëm për të rriturit e moshuar – ai mund të përmirësojë shëndetin e secilit që kujdeset për dikë tjetër.
Universiteti i Bazelit në Zvicër zbuloi se të rriturit e moshuar që kujdeseshin për këdo në rrethin e tyre shoqëror korrnin përfitimet.

Edhe të rriturit e moshuar pa fëmijë që siguruan mbështetje emocionale për ata që ishin brenda rrethit të tyre shoqëror jetuan mesatarisht shtatë vjet shtesë përkundrejt vetëm katër viteve shtesë për ata që nuk e bënë këtë. Përfundimi është që të kesh një rreth solid shoqëror është jashtëzakonisht e rëndësishme kur plakesh. Të qenit një dorë ndihmëse në atë rreth shoqëror do të përmirësojë shëndetin tuaj edhe më shumë.

Kur ata janë kujdestarë me kohë të plotë, rritja e mbesave shton stresin e tyre në vend se ta përmirësojë atë. Nëse jeni me fat të keni në dispozicion dy grupe gjyshërish, fantastike! Ndërroni detyrat e kujdestarisë së fëmijëve, në mënyrë që të gjithë të përfitojnë. Nëse jo, kini kujdes që të mos kërkoni shumë nga vetem nje gjysh ose gjyshe. Provoni gjithashtu të përfshini vëllezërit e motrat, miqtë ose një kujdestare fëmijësh të besuar në detyrat e kujdestarisë së fëmijëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *