Categories
Lajme

Ilaçet dhe ushqimi ndërveprojnë, ka shumë rëndësi të dini si funksionojnë

Kur ushqimi dhe ilaçet merren me rrugë orale, ekziston një mundësi reale që ndërveprimet, madje edhe ato shumë të rrezi.kshme, të ndodhin në sistemin e tretjes. Ushqime të caktuara janë në fakt të afta të ndryshojnë thithjen dhe metabolizmin e barnave të caktuara me pasoja potencialisht dramatike.

Ndërveprimet midis ilaçeve dhe ushqimit mund të ndryshojnë ndjeshëm efektin e barnave të shumta, duke shkaktuar një ndryshim të madh në përqendrimin e tyre që mund të shkaktojë efekte të rënda anësore. Mekanizmat me të cilët ndodh kjo janë të ndryshëm: ngadalësimi i zbrazjes së stomakut, tretja e ilaçit nga ushqimi ose lëngjet gastrike, kompleksimi i barit me disa përbërës të ushqimit, modulimi i enzimave që metabolizojnë ilaçin nga substancat e pranishme në ushqimet e konsumuara.

Njerëzit të cilët, për shkak të kushteve të tyre patologjike, duhet të marrin ilaçe të ndryshme çdo ditë, janë veçanërisht të rre.zikuar. Një pjesë e mirë e popullsisë së moshuar përdor barna anti-inflamatore jo-steroide, barna kunder hipertensionit, hollues të gjakut, statina, ilaçe të zemrës dhe kundër depresionit çdo ditë.

Dhe sigurisht, çdo ditë këta njerëz konsumojnë ushqime dhe pije dhe ndoshta gjithashtu përdorin ilaçe natyrore, përgatitje bimore dhe ekstrakte fitoterapeutike, duke e ekspozuar veten ndaj ndërveprimeve problematike që në subjekte më të vjetër në moshë mund të jenë edhe më të rëndësishme për shkak të efikasitetit të ulët të shumë funksioneve fiziologjike për shkak të plakjes. Ilaçe dhe ushqim, probleme të përthithjes.

Disa ilaçe janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj mjedisit acid të stomakut.

Disa antibiotikë të caktuar – penicilina G, penicilina VK, ampicilina – mund të degradohen nga sekrecionet gastrike: prandaj është mirë që ato të merren të paktën një orë para ose dy orë pas vaktit.

Ilaçe të tjera që duhet të merren midis vakteve janë kaptoprili, një antihipertensiv dhe indinavir, një ilaç që përdoret në trajtimin e AIDS.

Bisfosfonatet janë ilaçe të përdorura në trajtimin e osteoporozës: alendronati, ibandronati dhe risedronati nuk përthithen mirë kur merren me çdo lloj ushqimi ose pije, përveç ujit. Ata që përdorin këto ilaçe duhet t’i marrin pas të paktën 8-10 orë agjërimi dhe të paktën gjysmë ore para se të hanë një vakt: në mëngjes para mëngjesit është ideale.

Antacidet ose suplementët që përmbajnë sasi të larta të kalciumit ose hekurit mund të ndërhyjnë në veprimin e disa antibiotikëve, siç janë tetraciklina dhe ciprofloksacina: është gjithmonë mirë të shmangni marrjen e tyre në të njëjtën kohë.

Ndërveprimet me mjedisin acid të stomakut nuk kanë gjithmonë një vlerë negative. Për disa ilaçe, pH i reduktuar i stomakut lehtëson thithjen. Ky është rasti i ketokonazolit, një antifungal, i griseofulvinit, një tjetër antifungal thithja e të cilit është edhe më e madhe kur merret së bashku me yndyrnat. Thithja e lovastatinës dhe litiumit është gjithashtu më e mirë kur ato merren me vakte.

Për disa ilaçe, të tilla si ibuprofeni, mjedisi acid i stomakut ngadalëson thithjen pa ndryshuar efektivitetin e tij. Disa ushqime përmbajnë substanca që mund të ndërhyjnë në veprimin e barnave specifike. Shumë perime me gjethe jeshile kanë një përmbajtje të lartë të vitaminës K, një substancë prania e së cilës është thelbësore për proceset e mpiksjes së gjakut. Një konsum i lartë i këtyre ushqimeve në subjektet që i nënshtrohen terapisë antikoagulante me warfarin (Coumadin) mund të zvogëlojë ndjeshëm veprimin e ilaçit, duke e ekspozuar pacientin ndaj rrezikut të trombozës.

Disa frenues të vjetër monoamine oksidazë (MAOI), ilaçe antidepresive, megjithëse janë efektive, përdoren gjithnjë e më pak në administrimin oral për shkak të ndërveprimeve të mundshme me amina endogjene të pranishme në disa ushqime – djathëra të moshës, verë të kuqe, mish të kuruar, krustace, banane të pjekura – të afta të përcaktojë shkaktimin e krizave të rënda hipertensive.

Një dietë e pasur me proteina mund të rrisë thithjen e propanololit, një antihipertensiv, ndërsa hesperidina e pranishme në lëngun e portokallit mund të zvogëlojë thithjen e një antihipertensivi tjetër, celiprololit.

Levotiroksina (Eutirox) duhet të merret në stomak bosh për thithje më të mirë të ilaçit dhe pacienti duhet të kufizojë konsumin e ushqimeve goitrogjenike si lakra, lakrat e Brukselit, brokoli, lulelakra, fasulet ose mel perla, të cilat mund të ulin ndjeshëm efektivitetin e saj, duke ulur sasinë e jodit në dispozicion. Edhe një konsum i lartë i sojës mund të ulë efektivitetin e ilaçit, si për shkak të një përkeqësimi të përthithjes së zorrëve dhe ndërveprimeve të drejtpërdrejta të izoflavoneve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *