Categories
Lajme

Nëse i keni këto karakteristika, ju jeni një person i fortë mendërisht

Duke folur teorikisht, të gjitha përvojat tona na bëjnë njerëz më të fortë dhe më të mirë. Të jesh optimist, të marrësh kontrollin e jetës tënde dhe të mos jesh keq për veten tënde janë vetëm disa nga karakteristikat për të cilat duhet t’i kemi. Amy Morin, një psikoterapiste dhe eksperte në forcën mendore ka listuar disa nga karakteristikat që një person i fortë mendërisht duhet të ketë.

1. Ju dini të mbani në ekuilibër emocionet dhe logjikën

Nuk ka të bëjë me faktin nëse ju drejtoheni nga emocionet tuaja ose nga ndjenja e mirë. Bëhet fjalë për të ditur se si të mbash ekuilibrin e të dyve, për të parë qartë kur emocionet mbizotërojnë mbi logjikën në procesin e vendimmarrjes. Nëse jeni i fortë mendërisht, ju dini si të ekuilibroni të dyja gjërat.

2. Ju e kaloni kohën tuaj në mënyrë produktive

Dikush mund të ketë një mijë justifikime për të mos kryer punën. Por njerëzit e fortë mendërisht përqendrohen në atë që dëshirojnë vërtet dhe shmangin humbjen e kohës në aktivitete joproduktive.

3. Ju i besoni aftësisë tuaj për t’u përshtatur me ndryshimet

Jeta po ndryshon vazhdimisht dhe nganjëherë është e vështirë të përshtatesh me rrethanat e reja. Shumica e njerëzve thjesht përpiqen t’i rezistojnë këtyre ndryshimeve, por njerëzit e fortë mendërisht përqendrohen në përballimin e një realiteti që ndryshon shpejt.

4. Ju përballeni me frikën që ju pengon

Shumica e njerëzve shmangin frikën e tyre; disa njerëz përpiqen të përballen me frikën e tyre vetëm që të duken mirë para të tjerëve. Por njerëzit e fortë mendërisht përballen dhe kapërcejnë frikën që i pengon ata të jenë një version më i mirë i vetvetes.

5. Mësoni nga gabimet tuaja

Njerëzit e fortë mendërisht nuk përpiqen të justifikojnë veprimet ose t’i fshehin gabimet e tyre nga të tjerët. Ata mësojnë nga gabimet dhe shpresojnë të bëhen më të mirë.

6. Gjeni një ekuilibër midis asaj që jeni dhe asaj që dëshironi të jeni

Nëse jeni një person i fortë mendërisht kurrë nuk pushoni së punuari për t’u bërë një person më i mirë.

7. Ju festoni suksesin e të tjerëve

Të jesh i fortë mendërisht do të thotë të dish të bashkëpunosh. Suksesi i të tjerëve nuk të bën kurrë të ndihesh xheloz. Përkundrazi, njerëzit e fortë mendërisht dinë të festojnë lumturinë dhe suksesin e të tjerëve.

8. Ju jetoni dhe merrni vendime sipas vlerave tuaja

Nëse jetoni sipas vlerave dhe i kuptoni përparësitë tuaja, kurrë nuk keni probleme të merrni një vendim. Kjo aftësi i bën njerëzit të fortë mendërisht.

9. Ju interesoni të përmirësoni aftësitë tuaja sesa t’i tregoni ato

Në përgjithësi, njerëzit priren të kërkojnë miratim nga të tjerët. Por njerëzit e fortë mendërisht përqendrohen në përmirësimin e aftësive të tyre pa kërkuar njohje.

10. Ju jetoni një jetë autentike

Njerëzit e fortë mendërisht janë të sinqertë me veten e tyre. Veprimet e tyre kurrë nuk bien ndesh me fjalët që thonë.

11. Ju vlerësoni atë që jeni, jo atë që keni arritur

Njerëzit e fortë mendërisht vendosin vlerën e vërtetë në atë që janë, jo në atë që kanë. Kështu që atyre nuk u intereson vërtet nëse fitojnë apo humbin.

12. Ju e dini që për një shpërblim apo fitore ia vlen të presësh

Njerëzit e fortë mendërisht dinë të presin për shpërblimet e tyre; ata e dinë që mund të duhet shumë kohë që pjekjet e tyre të kenë rezultat. Plus që padurimi vetëm na bën më të dobët.

13. Ju jeni përgjegjës për veprimet tuaja

Forca mendore nuk garanton që nuk do të bëni aspak gabime. Do të bëni, por gjëja kryesore është të mësoni prej tyre dhe të vazhdoni tutje.

14. Ju i shihni vështirësitë si mundësi

Çdo pengesë dhe çdo problem me të cilin përballeni është vetëm një mundësi tjetër që ju të rriteni. Njerëzit zakonisht irritohen nga vështirësitë, por njerëzit e fortë mendërisht i pranojnë sfidat dhe bëhen më të mirë.

15. Ju jeni mirënjohës

Në vend që të dëshirojnë më shumë, njerëzit e fortë mendërisht besojnë se kanë më shumë nga ç’duhet dhe dinë të jenë mirënjohës për të.

16. Ju përqendroheni në atë që dini dhe bëni më mirë

Ata që janë të fortë mendërisht janë efektivë dhe të suksesshëm në jetë, sepse ia kushtojnë kohën, përpjekjeve të tyre.

17. Ju ktheheni mbrapa pasi të bini poshtë

Për njerëzit e fortë mendërisht, dështimi nuk është fundi i rrugës, por fillimi i saj. Ata besojnë se rruga që ata kanë zgjedhur përfundimisht do t’i çojë ata drejt suksesit.

18. Ju jeni optimist dhe realist

Njerëzit e fortë mendërisht janë optimistë. Kur përballen me pengesa, ata shpresojnë në më të mirën, por në të njëjtën kohë i mbajnë të dyja këmbët në tokë.

19. Ju punoni në dobësitë tuaja

Njerëzit priren të fshehin dobësitë e tyre. Por njerëzit e fortë mendërisht nuk kanë frikë të përballen me dobësitë e tyre më të mëdha dhe të punojnë me to.

20. Ju nuk grindeni për gjëra të vogla

Është krejt e natyrshme të përpiqesh për përsosmëri, por një person i fortë mendërisht e di se nuk ka dobi të humbasësh durimin për gabime të vogla, veçanërisht ato të njerëzve të tjerë.

21. Ju jeni gati për të zgjidhur problemet

Ju mund të ankoheni për problemet tuaja dhe të vazhdoni të bëni një punë të madhe nga gjërat e vogla. Ose mund të filloni të zgjidhni problemet, siç bëjnë njerëzit e fortë mendërisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *