Categories
Lajme

Janë të rralla dhe me vlera ushqyese, muaji maj na sjell këtë frut fantastik!

Është një moment preçiz mes pranverës dhe verës, kur mungojnë frutat. Për shembull, kur portokallet e mbyliln sezonin e tyre, luleshtrydhet, ato të mirat, të pjekurat nga dielli janë ende pak larg. Prandaj edhe përfundojmë gjithnjë të marrim mollë, dardhë, o ndonjë frut ekzotik.

Por, ato që mbushin pikërisht këtë ‘boshllëk’ janë nespullat. Zona të ndryshme veriore nuk i njohin prandaj po i sjellim këtu në një version që as ata që janë rritur me to, nuk i kanë provuar.

Sepse nespullat, mund të jenë pjesë edhe e recetave të kripura. Mundet të jenë edhe jo shpesh të gjetshme në treg por janë frut tipik pranveror. Arsyeja e mos kultivimit të shpeshtë të tyre e për rrjedhojë edhe e një shitjeje të kufizuar, është sepse janë frut i vështirë për t’i rezistuar kohës, kjo i bën të mos jenë shumë të përhapur. Lëkura e tyre nxihet menjëherë duke bërë të qulltë edhe tulin, prandaj tregtarët, jo vetëm në Shqipëri por gjithandej, nuk rrezikojnë të ‘merren me to’.

Megjithatë, tani që është koha më e mirë e tyre, dikush mundet t’i ketë ende në kopësht. Te ne, nespullat janë konsumuar si frut i freskët. Të pakta janë rastet për të cilat ato janë shfrytëzuar për të bërë prevede apo të trajtohen në formë kremoze për të përgatitur ëmbëlsira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *