Categories
Lajme

Studimi mbi diabetin: Kush ha mëngjes para orës 8:30 është më pak i rrezikuar

Njerëzit të cilët hanë mëngjes para orës 8:30 kanë nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe rezistencë më të madhe ndaj insulinës. Ky zakon zvogëlon rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët italianë, informon abcnews.al.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 10,575 njerëz në kohën totale gjatë ditës kur ata hëngrën (nga mëngjesi në darkë): më pak se 10 orë, 10 deri në 13 dhe më shumë se 13.

6 nënkategori u krijuan gjithashtu në varësi të faktit nëse dikush hante para ose pas orës 08:30 të mëngjesit.

“Ne zbuluam se ata që hanin mëngjes më herët kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe rezistencë të ulët të insulinës, pavarësisht nëse ata e kufizojnë marrjen e ushqimit në më pas se 10 orë ose zgjasin ushqyerjen e tyre në më shumë se 13 orë çdo ditë” tha një nga doktorët që drejtoi studimin.

Rezistenca ndaj insulinës ndodh kur trupi nuk i përgjigjet po aq mirë hormonit të prodhuar nga pankreasi dhe glukoza e ka më të vështirë të futet në qeliza për t’u metabolizuar, duke rritur kështu rrezikun e diabetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *