Categories
Lajme

Pse na ikën uria kur biem në dashuri

Ajo ndjenjë e mbyllur e stomakut që pothuajse të gjithë e marrin kur humbin mendjen.Epo dikush ka një shpjegim shkencor!

Kur biem në dashuri, truri ynë rrit prodhimin e dopaminës, norepinefrinës dhe feniletilaminës (PEA), neurotransmetuesve që përmbytin trupin dhe shkaktojnë reagime fiziologjike, të tilla si një rrahje e shpejtë e zemrës, djersitje e shtuar, eufori, zgjim, pagjumësi dhe gjithashtu … oreksi i zvogëluar.

Është pikërisht PEA, një substancë kimike me një strukturë të ngjashme me atë të amfetaminave, e cila na mbush me entuziazëm dashuror por mbyll stomakun. Nuk dihet saktësisht se si vepron ky neurotransmetues në ndalimin e urisë, por “shpërthimi” i tij në trupin tonë gjatë dashurimit na jep shumë energji dhe eksitim emocional.

STRESI I DASHUR. Në një nivel biologjik, me pak fjalë, e gjitha është çështje kimike. Në fazën fillestare të dashurisë, kur dëshironi personin tjetër, por pa një marrëdhënie dy-personëshe, trupi është i përmbytur me hormone të stresit.

Është “dridhja” klasike e zemrës, të cilën çdokush e ka provuar para burrit ose gruas, në të cilën ata kanë pasur një shtrëngim të fortë, shpesh të shoqëruar me nxehje, një fytyrë të skuqur, duke djersitur duart. Reagime të papritura, të pakontrollueshme, shpesh edhe të papritura, të lidhura me momente intensive të jetuara së bashku me zemrën e dashur (të dëshiruar).

SI DROG. Dhe nëse Cupid shënon shigjetat e tij mirë, dridhjet i lëshojnë vendin euforisë: dashuria, reciproke, është mbizotëruese, e çmendur, e moderuar. Energji e pastër që largon gjumin, lodhjen dhe, në të vërtetë, urinë. Sepse, në një kuptim të caktuar, është sikur ushqehemi vetëm me dashuri. Dhe madje Dante, megjithëse nuk e dinte “kiminë e dashurisë”, dihet se ka vuajtur nga humbja e oreksit kur ai u dashurua me Beatricen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *