Categories
Lajme

Njihuni me vendin ku jetojnë 810 mijë milionerë!

Shumica prej nesh janë kuriozë se si jetojnë ‘gjysma tjetër’ në Zvicër – por si dhe ku? Këto kantone zvicerane janë shtëpia e më shumë milionerëve. Zvicra shquhet për pasurinë e saj. Edhe pse shumica e banorëve zviceranë mund të shihen si ‘të pasur’ në gjithë botën, Zvicra është gjithashtu shtëpia e më shumë njerëzve ‘mega të pasur’ për frymë se çdo komb tjetër.

Më shumë milionerë për frymë – Ndërsa vlerësimet e sakta janë të vështira për tu arritur, Zvicra është shtëpia e numrit të katërt më të madh të milionerëve (bazuar në dollarë amerikanë) të çdo vendi në botë, transmeton The Local. Sipas vlerësimeve para-pandemike nga Credit Suisse, 810,000 milionerë të Zvicrës e vendosin atë të katërtën, pas Shteteve të Bashkuara (15 milionë), Kinës (1.3 milionë) dhe Japonisë (1.1 milionë).

Por është referimi për kokë banori ai që tërheq më shumë vëmendjen, kur dihet se popullsia e Zvicrës është shumë më e vogël se ajo e Shteteve të Bashkuara, Kinës dhe Japonisë.

Ka 62 milionerë për çdo 1000 taksapagues zviceranë. Kjo është rritur nga 11 për 1.000 tatimpagues në 1969. Por vendndodhja e atyre milionerëve mund të jetë befasuese, si për banorët zviceranë ashtu edhe për ata jashtë vendit.

Zug dhe Schwyz kryesojnë listën për frymë, me Cyrihun që ka më së shumti në total. Kantonet e vogla, qendrore të Zug dhe Schwyz kanë mposhtur kantonet më të mëdha, më të njohura si Cyrihu dhe Gjeneva kur bëhet fjalë për numrin e milionerëve mbi bazë të numrit të banorëve. Sipas analizës së shifrave qeveritare të përfunduara nga Blick, një në tetë banorë të këtyre kantoneve janë milionerë.

Kjo krahasohet me një në 16 për 1.000 tatimpagues për pjesën tjetër të Zvicrës. Ka 132 milionerë për 1.000 tatimpagues në Zug dhe 125 për 1.000 në Schwyz.

Kjo pasohet nga Nidwalden (104), ndërsa kantoni më pak i populluar i Zvicrës është në vendin e katërt: Appenzeller Innerrhoden (93). Cyrihu, kantoni më i populluar i Zvicrës, është në vendin e pestë, që do të thotë gjithashtu se ka më shumë milionerë në total.

Në Cyrih ka 92 milionerë për 1.000 tatimpagues. Kantoni me vendin më të lartë në të cilin flasin frëngjisht është Gjeneva, ku ka 62 milionerë për 1000 taksapagues, i ndjekur nga Vaud me 57.

Pse Zug dhe Schwyz? Ndërsa janë piktoreske, mund të duket disi e habitshme që këto dy kantone tërheqin më shumë milionerë mbi bazë banori.

Sidoqoftë, një arsye kryesore për këtë janë normat e ulëta të taksave të këtyre kantoneve, të cilat tërheqin individë me të ardhura të larta nga pjesë të tjera të vendit dhe në të vërtetë nga bota.

Christoph Schaltegger, profesor i ekonomisë politike në Universitetin e Lucernit, i tha Blick se kjo ishte një gjë e mirë për kantonet më të vogla. “Kjo u jep rajoneve të largëta dhe strukturalisht të dobëta mundësinë që të krahasohen me qendrat tërheqëse urbane,” tha ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *