Categories
Këshilla

Dhëmbë të fortë si guri, këto janë ushqimet që duhet t’i jepni fëmijës

Dieta luan një rol kryesor në higjienën e dhëmbëve. Pijet jo-alkoolike, ëmbëlsirat, akulloret dhe ushqimet e yndyrshme prishin higjienën orale të fëmijës tuaj duke bërë që dhëmbët e tyre të prishen shumë shpejt.

Por, çfarë ushqimesh duhet t’i jepni fëmijës që të ketë dhëmbë të shëndetshme?

1. Qumësht dhe kos

Kërkimet e fundit kanë treguar se kalciumi është një aleat kryesor në zhvillimin e dhëmbëve të fëmijës tuaj. Përveç kësaj, në supermarket do të gjeni kose frutash, dhe fëmijët do t’i preferojnë.

2. Fruta dhe perime të papërpunuara

Për të mbajtur kariesin larg dhëmbëve tuaj, sigurohuni që të përfshini fruta dhe perime në dietën e fëmijëve.

3. Nëse fëmija juaj nuk mund t’i rezistojë ëmbëlsirave, jepini atij një sasi të vogël pas drekës.

Nëse dëshironi që ai të ketë dhëmbë të fortë, zgjidhja më e mirë është t’i jepni ëmbëlsirën pas dreke. Por pse pas dreke? Sepse pas dreke, ka një sasi të shtuar të pështymës në gojë, duke e bërë shumë të lehtë heqjen e çdo ushqimi nga dhëmbët.

4. Në vend të pijeve freskuese jepini ujë

Mësojini fëmijës rëndësinë dhe vlerën e ujit. Mos harroni që pijet freskuese kanë sheqer, i cili mund të dëmtojë dhëmbët tuaj.

5. Ushqime më të pjekura seç duhet

Hulumtimet kanë treguar se ushqimet më shumë “të pjekura” aktivizojnë rrjedhën e pështymës më shpejt në zgavrën me gojë. Në këtë mënyrë, dhëmbët tuaj pastrohen më shpesh dhe në mënyrë efektive.

Mos u jepni ëmbëlsira që lënë shumë sheqer në gojë si donuts, biskota me çokollatë, ëmbëlsira, sepse sheqeri do të mbesë në dhëmbët e tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *