Categories
Këshilla

4 ushqimet që mbrojnë zemrën dhe ndihmojnë për qarkullimin e gjakut

Për të pasur një zemër të shëndetshme, duhet të keni edhe arterie të shëndetshme, të cilat dërgojnë gjakun nëpër inde. Nëse arteriet nuk pastrohen, ato mund të bllokohen dhe qarkullimi i gjakut bëhet shumë i vështirë. Bllokimi shkaktohet nga kolesteroli, yndyra, mbetjet qelizore, fibrinat dhe kalciumi.

Nëse lihen pa trajtuar, arteriet e bllokuara mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme, duke filluar nga ato kardiovaskulare, artrit, shikim të turbullt, dhimbje kronike etj. Prandaj është e rëndësishme që të konsumoni ushqime të shëndetshme për të parënduar bllokimin e arterieve dhe një sërë sëmundjesh pasuese. Më poshtë do të gjeni 4 ushqimet që ndihmojnë në zhbllokimin e arterieve dhe mbrojnë zemrën.

Vaji i ullirit, sidomos vaji i ullirit ekstra i virgjër, është i mirë për shëndetin e zemrës. Ky lloj vaji është i pasur në antioksidues të quajtur polifenolë, si dhe në yndyra mono-të-pangopura. Kombinimi unik i këtyre antioksiduesve dhe yndyrave të shëndetshme ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit të keq (LDL) dhe rritjen e kolesterolit të mirë (HDL). Kjo nga ana tjetër ndihmon në parandalimin e formimit të pllakës bakteriale në arterie.

Bajamet janë të mira për zemrën kur konsumohen në sasi të moderuar. Një studim nga Shoqata Amerikane e Zemrës ka zbuluar se bajamet mund të ulin nivelet e kolesterolit të keq (LDL) me gati 15%. Këto fruta të thata janë të pasura me yndyra poli-të-pangopura që ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL dhe rritjen e kolesterolit HDL. Për më tepër, përmbajtja e lartë në magnez bajameve ndihmon në parandalimin e formimit të pllakës bakteriale në arterie.

Shega ndihmon në pastrimin e arterieve. Ekspertët thonë se përmbajtja e lartë në antioksidues (sidomos vitaminë C dhe polifenolë) e shegës, stimulon prodhimin e oksidit nitrik, i cili ndihmon në rrjedhjen e gjakut dhe hap arteriet. Ky frut mund të parandalojë edhe formimin e pllakës bakteriale tek arteriet.

Salmoni është shumë i shëndetshëm për zemrën dhe mund të parandalojë formimin e pllakës bakteriale tek arteriet. Ky lloj peshku është i pasur në acide yndyrore omega 3, që ndihmojnë në rritjen e niveleve të kolesterolit të mirë (HDL), rënien e niveleve të triglicerideve dhe inflamacionit tek enët e gjakut. Këto acide yndyrore mund të ulin edhe tensionin e gjakut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *