Categories
Lajme

Si duhet të ushqehen studentët para provimeve

Provimet fillojnë dhe studentët përgatiten të ulen në tavolina me të gjitha ‘armët’ e tyre. Rëndësia e ushqimit të duhur për një adoleshent dhe veçanërisht për performancën e tij mendore, është theksuar në mënyrë të përsëritur nga ekspertët, por veçoritë që karakterizojnë, adoleshencën theksojnë nevojën për këtë përsëritje.

“Mungesa e disa vitaminave, mineraleve dhe elementëve gjurmë, të tilla si hekuri, tiamina, vitamina E, zinku dhe jodi, është treguar se ndikon negativisht në funksionin njohës dhe përqendrimin tek njerëzit. Mundësia e zhvillimit të mangësive të tilla mund të eliminohet duke miratuar një plan diete të ekuilibruar që kombinon të gjitha grupet e ushqimit. Po aq e rëndësishme është konsumimi i sasive të mjaftueshme të lëngjeve, pasi dehidrimi është treguar të çojë në një ulje të përqendrimit dhe funksionit mendor “, tha Dr. Glykeria Psarra, Dietologe-Nutricioniste Klinike, Anëtare e Shkencave e Programit të Universitetit.

Lidhur me ushqimet që ndihmojnë mendjen dhe rezultojnë në performancë më të mirë, Psarra vëren: “Përmirësimi i performancës së studentit mund të arrihet duke miratuar një plan diete të ekuilibruar të karakterizuar nga një larmi ushqimesh. Për shembull, frutat dhe perimet janë të pasura me vitamina të tretshme në ujë, të tilla si vitamina të kompleksit B, të cilat janë thelbësore për një numër të madh të funksioneve trupore, ndërsa peshqit dhe arrat kontribuojnë në funksionimin e duhur të sistemit nervor pasi ato përmbajnë sasi të konsiderueshme të omega-3″.

E pyetur nëse kafeja mund të ndihmojë një studim të studentëve, ajo këshilloi: “Konsumi i kafesë dhe produkteve të tjera me kafeinë, të tilla si çaji dhe pijet energjike, duhet të bëhet me kujdes sidomos nga fëmijët dhe njerëzit që nuk janë mësuar të konsumojnë produkte me kafeinë. Njerëzit të cilët nuk janë mësuar të pinë kafe këshillohen të mos fillojnë ta konsumojnë atë gjatë provimeve, pasi ekziston një probabilitet i lartë që ajo të ndikojë negativisht në kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit, gjë që përfundimisht do të çojë në uljen e përqendrimit dhe leximin joefikas“.

Ka edhe udhëzime që një student duhet të ndjekë në dietën e tij nëse dëshiron të merret me stresin: “Është e mundur që në disa raste konsumimi i tepërt i sheqerit dhe produkteve të përpunuara të çojë në ulje të përqendrimit dhe stresit. Prandaj, rekomandohet të zëvendësoni këto ushqime me ushqime më ushqyese, të tilla si qumështore, fruta dhe perime. Në çdo rast, një orar i qëndrueshëm i gjumit, pushimi adekuat dhe sigurisht përgatitja e nevojshme gjatë studimit, janë faktorë shumë të rëndësishëm që ndikojnë në shfaqjen e stresit”.

Rëndësia e mëngjesit për trupin e njeriut tani është njohuri e përhapur. Ekspertët këmbëngulin që adoleshentët nuk duhet ta kapërcejnë atë, veçanërisht gjatë periudhës së provimit: “Ndër efektet e tjera të dobishme, një numër i madh studimesh pohojnë se mëngjesi kontribuon në përmirësimin e kujtesës, vigjilencës mendore, rritjes së aftësisë për t’u përqendruar, mësuar dhe zgjidhur problemet dhe për këtë arsye ndikon pozitivisht performanca intelektuale dhe funksioni njohës i studentit. Ai gjithashtu ka një efekt të rëndësishëm në gjendjen shpirtërore, pasi duket se zvogëlon stresin, depresionin emocional dhe melankolinë. Prandaj, do të jetë mirë që studentët të hanë mëngjes çdo ditë gjatë periudhës së përgatitjes së provimit dhe ditëve të provimit “.

Sipas Psarra, mëngjesi duhet të përfshijë ushqime që ofrojnë të gjitha makroelementet e nevojshme, pra karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat, por edhe sasinë e nevojshme të energjisë për të përmbushur nevojat e funksionit të trurit gjatë gjithë testit. Për shembull, mëngjesi mund të përbëhet nga drithëra me qumësht dhe një dolli me bukë integrale, vezë dhe djathë. Këshillohet të shmangni ëmbëlsirat dhe karbohidratet e përpunuara në mëngjes para provimit, sepse ato mund të shkaktojnë në një kohë të shkurtër nga konsumimi, përgjumja dhe uria e tyre.

Në kërkimin e sekreteve që do të kontribuojnë nga pikëpamja ushqyese në performancën më të mirë të studentit, Psarra “zbulon”: “Sekreti ushqyes që do t’i ndihmojë studentët të përmirësojnë performancën e tyre mendore është dieta e planifikuar dhe e ekuilibruar. Orari i vazhdueshëm i vakteve gjatë ditës dhe konsumimi i një larmie ushqimesh është kombinimi ideal, i aftë për të mbështetur studentët në mënyrë ushqyese dhe energjike në periudhën e vështirë dhe të kërkuar të provimeve. Sigurisht, nuk duhet të harrojmë rëndësinë e veçantë të pushimit adekuat, gjumit cilësor dhe aktivitetit të rregullt fizik në performancën mendore të fëmijëve”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *