Categories
Lajme

Pesë mënyra për të ndaluar alergjitë stinore!

Sigurisht, poleni do të “sulmojë” posa të dalim nga shtëpia, por kjo nuk do të thotë se duhet të lejojmë që alergjitë të ndërhyjnë në jetën tonë normale dhe aktivitetet e përditshme. Qe çfarë mund të bëni për të zbutur simptomat tuaja!

Kufizoni ekspozimin ndaj alergjenëve – Oftalmologu dr. Alistair Lockwood thotë se ka raste të ditës kur përqendrimi i polenit është më i lartë. Gjatë ditëve të ngrohta, poleni do të jetë kryesisht më i lartë herët në mëngjes, por edhe në mbrëmje.

Nëse keni mundësi, organizoni takimet tuaja në mënyrë që të mos dilni mu në këto kohë. “Mbyllni dritaret ose ajrosni banesën kur përqendrimi i polenit nuk është më i larti”, tha ai.

Ndërroni rrobat sapo të arrini në shtëpi –  Ne mund të marrim alergjenë nga ajri dhe t’i sjellim ato në shtëpi, prandaj duhet t’i ndërrojmë rrobat menjëherë. Dhe mbani këpucët afër derës, në mënyrë që gjithçka që keni sjellë të mos “hyjë” në banesë.

Lani veten sapo të shkoni në shtëpi – Lani duart dhe fytyrën mirë, në mënyrë që gishtat të mos prekin sytë apo hundën dhe të rrisin rrezikun e alergjenëve. Nëse keni kohë, bëni dush menjëherë.

Nëse mbani thjerrëza … – Është më mirë që gjatë sezonit të alergjive të vishni rroba ditore, të cilat në fund të ditës zhvishen, sesa ato mujore. Nëse jeni mësuar me rrobat mujore, pastroni me themel në mënyrë që nga to të shpëlani polenin dhe grimcat e tjera.

Mos e harroni maskën – Pandemia na ka mësuar të mbajmë maska, të cilat mund të mbrojnë hundën dhe gojën nga alergjenët. Maska do të veprojë si një pengesë dhe ne do të jemi më të mbrojtur nga thithja e grimcave problematike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *