Categories
Lajme

Sondazhi me 8000 veta: Lumturia për gratë fillon në moshën 85 vjeç

Me kalimin e viteve, gratë fitojnë lumturi. Kjo mbështetet nga një sondazh nga Sistemi Shëndetësor Kombëtar Britanik (NHS) i cili zbuloi se gratë fillojnë të jenë me një gjendje shpirtërore vërtet të mirë pas moshës 85 vjeç. Dhe në faqet e gazetës autoritare – megjithëse jo shkencore – The Times, një psikiatër hipotezoi se cila mund të ishte arsyeja: veja.

Sondazhi mblodhi përvojat e 8,000 njerëzve dhe zbuloi se gjatë jetës gratë, krahasuar me burrat, kanë më shumë probleme shëndetësore, veçanërisht ato që lidhen me sferën e humorit: ankth, depresion, çrregullime të gjumit.

Pothuajse 3 në 10 gra vuajnë nga ajo midis moshës 16 dhe 24 vjeç: 28% e totalit, krahasuar me 16% të burrave. Gjërat përmirësohen pak me kalimin e viteve: midis 45 dhe 54, gjatë menopauzës, rreth një e katërta (24%) vuan ndërsa zvogëlohet progresivisht, duke arritur rreth 14% pas 85 vitesh.

BURIMI Sipas Kate Lovett, një lektor në Kolegjin Mbretëror të Psikiatërve, gratë janë përgjithësisht më pak të lumtura se burrat, sepse ndihen të ngarkuar me më shumë përgjegjësi familjare. Nuk është rastësi që gjatë pleqërisë, kur fëmijët janë rritur dhe presioni familjar, shtëpiak dhe i punës ulet, ata rikuperojnë gjendjen e tyre të mirë shpirtërore.

E njëjta gjë nuk mund të thuhet për burrat. Në fakt, ndërsa plaken humori i tyre i mirë zbehet. Sëmundjet e moshës e bëjnë të ashtuquajturin “seksi i fortë” të ndihet më i prekshëm dhe – përsëri sipas Kate Lovett – ata mbi 85 vjeç dhe të divorcuar, të ve ose vetëm, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sindroma depresive.

Sidoqoftë, në mënyrë paradoksale, gratë, edhe nëse janë vetëm, janë më të lumtura. Jo vetëm kaq, sipas sondazhit, ato janë gjithashtu më të qeta se ato mbi 85 vjeç, të cilët janë ende të martuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *