Categories
Këshilla

Si të kuptoni tumoret në tru, 7 simptomat e dukshme

Tumorèt e trurit vijnë në forma dhe madhësi të ndryshme, kështu që simptomat e tyre gjithashtu ndryshojnë. Kur bëhet fjalë për simptomat, një faktor kryesor është vendndodhja në tru ku ndodhet tumórî.

Për shembull, nëse tumori është i vendosur afër qendrës së shikimit, ka të ngjarë që personi të ketë probleme me shikimin. Kur kemi parasysh që çdo qelizë në tru mund të bëhet një tumór dhe se i gjithë informacioni, nga çdo pjesë e trupit, udhëton për në dhe prej tij, është e qartë për ju që “lista e simptomave të mundshme të tumorit mund të jetë e pafund”, tha Theodore Schwartz, neurokirurge për Womenshealthmag.com.

Krizat – Pavarësisht nga lloji i tumorit, krizat janë zakonisht shenja e parë që ekziston. “Tumóri shkaktón acarim të qelizave të trurit, kështu që neurónet mund të sillen në mënyra atipike, pra të shkaktojnë lëvizje të pazakonta”, shpjegon Schwartz. Ashtu si tumóret, krizat vijnë në një larmi formash. Mund të përjetoni gjithçka, nga një spazmë e tërë trupit deri në një dridhje në një nyje ose pjesë të fytyrës.

Ngathtësi – Nëse shpesh pengoheni ose luftóni me ekuilibrin, mund të mos jetë thjesht ngathtësi. Kushtojini vëmendje edhe problemeve të të folurit (ngatërrimi i gjuhës etj.), gëlltitja ose kontrolli i shprehjeve të fytyrës.

Mpirje – Humbja e ndjesisë në njërën prej gjymtyrëve ose në një pjesë të fytyrës mund të jetë gjithashtu një simptomë e zhvillimit të tumorit. Sidomos në rastet kur një tumor formohet diku afër ose në vetë trungun e trurit, simptomat do të pasqyrojnë ekuilibrin dhe mpirjen. Arsyeja për këtë është fakti se këtu lidhet truri me palcën kurrizore.

Ndryshimet në kujtesë ose të menduar-Edhe pse një tumor mund të ndryshojë në mënyrë drastike sjelljen dhe mënyrën e të menduarit të dikujt, raste të tilla ekstreme siç jeni mësuar të shihni në filma janë në të vërtetë mjaft të rralla. Ajo që ndodh më shpesh në praktikë janë problemet me kujtesën, përqendrimin dhe ndjenjën e konfuzionit.

Të përziera – Përzierja e vazhdueshme, e cila zgjat për një kohë të gjatë dhe nuk qetësohet, mund të jetë një shenjë e një tumori në tru, veçanërisht nëse nuk gjeni një shpjegim tjetër logjik për të.

Problemet e shikimit – Vizioni i paqartë, “shikimi i dyfishtë” dhe humbja e shikimit (të përkohshëm ose të përhershëm) mund të shoqërohen me tumorin. Përveç kësaj, ju mund të shihni forma të ndryshme “që notojnë në sy” dhe që pengojnë shikimin tuaj.

Dhimbjè koke – Pavarësisht nga dëshira njerëzore për të shoqëruar shpesh dhimbjet e kokës me një sèmundjè serioze, siç është një tumor, shpesh nuk ndodh kështu. “Dhimbjèt e kokës mund të ndodhin në tumore më të mëdha të trurit dhe vetëm në një fazë të mëvonshme të zhvillimit të saj”, shpjegon Schwartz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *