Categories
Këshilla

Bima Anis, veti të jashtëzakonshme për shëndetin tonë

Anis është një barishte vjetore nga familja e Umbelliferae, të familjes se bimëve si, kopër dhe karotë pastinak. Ajo ka gjethe të lehta me ngjyrë jeshile dhe lule të vogla të bardha.

Bimëve kërkon një klimë të ngrohtë me një periudhë të gjatë pa acar.Është amtare në zonën e Mesdheut, por edhe sot rritet në zona të gjera të Azisë, SHBA jugperëndimore dhe Meksikës.

Eshte kunder gazerave dhe dhimbjeve ne stomak. Perdoret si caj. Një tjetër bimë shumë e mirë që fatkeqësisht nuk njihet shumë në vendin tonë.

Normalizon sistemin e frymëmarrjes dhe të tretjes. Ajo ka diaphoretic, antipyretic, antiseptik, expectorant, pronat analgjezik. Përfshirë në përmbajtjen e shumë akuzave. Përdoret gjerësisht në industrinë e gatimeve, parfumerisë, ushqimit dhe alkoolit.

Fara lehtëson spazhin, inflamimin e stomakut, rrit oreksin. Normalizon dështimin e ciklit menstrual, stimulon lactation e një nënë pleqsh. Rivendos dështimin hormonal, ndihmon me shterpësinë. Vaj esencial anise përmirëson funksionin motorik të mitrës, duke kontribuar kështu në konceptim.

Zierje bimore largon grykën nga bronket, optimizon punën e traktit respirator. Ndihmon me astma, trakei, gulçim, laringi, kollë, bronkitje. Trajton kollën e keqe, lehtëson dhimbjen e fytit dhe zhurmën.

Përshpejton mëlçinë, pastron lëkurën, rrit fuqinë. Normalizon performancën e pankreasit. Tinktura e anise alkoolit heq substanca të dëmshme nga trupi, gjithashtu mund të provokojë një abort. Prandaj, anise nuk duhet të konsumohen gjatë shtatzënisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *