Categories
Lajme

Sot kam një argument të fortë pse duhet të heqësh dorë nga pijet me sheqer

Të rriturit që pinë pije me sheqer mund të jenë në një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë. Studimi i cili përfshiu 116,500 infermiere femra nga 1991 në 2015 zbuloi se krahasuar me gratë që pinin më pak se një kanace në javë me pije të ëmbëlsuara me sheqer, ato që pinin dy ose më shumë në ditë kishin mbi dyfish rrezikun e zhvillimit kan.ceri kolorektal i shfaqjes së hershme.

Shoqata Amerikane e Kancerit ka identifikuar disa faktorë të stilit të jetës të konsideruar si faktorë rreziku për kancerin kolorektal, duke përfshirë përdorimin e alkoolit, mbipesha, të mos qenit aktiv, pirja e duhanit dhe madje edhe lloje të caktuara të dietave, duke përfshirë ato me shumë mish të kuq dhe mish të përpunuar.

Sidoqoftë, ka disa faktorë të tjerë që nuk mund të kontrollohen siç janë plakja, historia personale e polipeve kolorektale ose kanceri kolorektal, historia personale e sëmundjes inflamatore të zorrëve, disa sindroma të trashëguara dhe historia familjare. Diabeti tip 2 është shoqëruar gjithashtu me një rrezik në rritje të kancerit kolorektal.

Në studimin e ri, ekipi hulumtues, nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Ëashington. Në moshat 13 deri 18 vjeç, secila shërbim ishte i lidhur me një rrezik 32% të rritur të zhvillimit përfundimisht të kancerit kolorektal para moshës 50 vjeç.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *