Categories
Lajme

Pështyma e tepërt, çfarë e shkakton dhe cilat janë simptomat

Pështyma e tepruar është e njohur edhe si hipersalivacion. Hipersalivimi quhet edhe ptializëm ose sialorrhea. Kjo është një gjendje e të cilës një person ka shumë pështymë në gojë. Kjo mund të jetë si rezultat i pështymës që formohet në gojë dhe derdhet mbi buzën e poshtme, ky fenomen njihet si derdhje e pakontrolluar.

Hipersalivimi mund të jetë i vazhdueshëm ose i ndërprerë, i cili varet nga shkaqet. Gjithashtu mund të jetë kronik ose i përkohshëm. Në shumë raste, hipersalivimi mund të shkaktojë ankth social në një person. Kjo nuk është një sëmundje dhe zakonisht, hipersalivacioni është një simptomë e një tjetër gjendje themelore.

Kur themi faktorë të tjerë, atëherë duhet ta dini se ata mund të shkojnë nga trajtimi i lehtë tek shkaqet e zakonshme tek sëmundjet e rralla. Ne e dimë se pështyma është një lëng i qartë që prodhohet nga gjëndrat e pështymës në gojën tonë.

Pështyma e njomë ushqimin dhe ndihmon në gëlltitjen e tij. Gjithashtu ka enzima të cilat mund të ndihmojnë në tretje. Kjo mund të ndihmojë në shërimin e plagëve dhe largimin e mikrobeve nga goja. Gjithashtu, pështyma mund të parandalojë thatësinë dhe vepron si pengesë ndaj toksinave dhe irrituesve të tjerë.

Është vlerësuar se mesatarisht një person i shëndetshëm prodhon mes 0.75 dhe 1.5 litra pështymë çdo ditë. Prodhimi i pështymës është më i lartë te një person që është duke ngrënë dhe është më i ulët kur ai fle. Kur ne kemi shumë pështymë, atëherë kjo mund të shkaktojë probleme në të ngrënit dhe në të folurit, së bashku me infeksionet e lëkurës dhe buzët e plasaritura.

Hipersalivimi dhe rrjedhja e saj nga goja mund të shkaktojë një vetëvlerësim të zvogëluar dhe një ankth social. Ka disa raste kur shkaqet e hipersalivimit mund të reduktohen me kalimin e kohës pa trajtim.

Këto shkaqe përfshijnë lëndimet e lehta, ankthin dhe shtatzënitë. Ka shkaqe të tjera që mund të përbëjnë sfida më serioze mjekësore. Në këtë kategori janë përfshirë faktorë, të tillë si çrregullimet nervore dhe neurologjike.

Pështyma e tepërt, simptomat – Simptomat më të zakonshme të hipersalivimit janë gëlltitja e shpeshtë, spërkatja dhe derdhja e pështymës. Këtu janë simptoma të tjera të ngjashme të hipersalivacionin:

Ndjesia e ulët e shijeve. Pneumoni. Pengesë në të folur. Dehidratim. Erë e keqe e gojës. Infeksion i lëkurës përreth gojës. Plasaritje dhe dëmtim i lëkurës rreth gojës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *