Categories
Lajme

Frutat që ndikojnë në uljen e problemeve në zemër dhe ulin mundësinë e tyre

Frutat e thata njihen si të mira për humbjen e peshës, bakteret e zorrëve dhe uljen e rrezikut të diabetit. Tani, hulumtimi i ri tregon se shijimi i kësaj meze të shëndetshme mund të ulë gjithashtu rrezikun e një sulmi në zemër ose goditje në tru. Kryesorja është që të hani ato të paktën dy herë në javë.

Studimi i gushtit 2019, i prezantuar nga Shoqata Evropiane e Kardiologjisë, zbuloi se ngrënia e frutave arrore të paktën dy herë në javë, lidhet me një rrezik prej 17 për qind më të ulët të vde kjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Studiuesit vlerësuan ngrënien e tyre në 5.432 të rritur të moshës 35 vjeç dhe më të vjetër pa histori të sëmundjes së zemrës. (Këto fruta të thata përfshinin arra, bajame, fëstëk dhe lajthi). Pastaj, shkencëtarët ndoqën pjesëmarrësit ose anëtarët e familjes së tyre çdo dy vjet për rreth 12 vjet gjithsej.

Deri në fund të studimit, kishte pasur 594 raste të sëmundjes koronare të zemrës, 157 god itje në tru, 179 humbje jete të lidhura me sëmundje të zemrës dhe 458 humbje jete në përgjithësi.

Pra, rezultatet treguan se pjesëmarrësit që konsumuan fruta të thata të paktën dy herë në javë kishin rrezikun më të ulët të humbjes së jetës për shkak të problemeve të zemrës në mënyrë specifike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *